Ondernemer van de week: Abdel Alkader Ibrahim. (foto: Roel Kleinpenning)
Ondernemer van de week: Abdel Alkader Ibrahim. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)
Ondernemer van de week

Ibrahim is beetje nerveus voor de taal, niet voor het werk

Terborg - Abdel Alkader Ibrahim is een vakman. Zoveel kan ik uit eigen ervaring al over hem zeggen. De rits die hij in mijn winterjas verving zit er perfect in. Met verbazing heb ik gezocht naar zichtbare tekenen dat het om een nieuwe rits gaat. Niets te zien en daar was ik heel tevreden mee.

door Nick Moritz

Vier maanden geleden opende Ibrahim zijn eigen naaiatelier aan de Hoofdstraat in Terborg. Hij bracht 25 jaar ervaring in zijn vak en de nodige oorlogsherinneringen mee uit Syrië. Vier jaar geleden ontvluchtte hij Aleppo, de stad die zo lang en vernietigend onder vuur lag. Met de inburgering achter de rug en inmiddels weer herenigd met zijn gezin probeert hij in de Achterhoek een nieuw bestaan op te bouwen. "In Syrië heb ik mijn opleiding gevolgd en tien jaar lang in een kledingfabriek gewerkt", vertelt de ervaren kleermaker. "Daarna ben ik voor mezelf begonnen. In Aleppo heb ik 15 jaar lang mijn eigen naaiatelier gerund. Het is mooi en eerlijk werk, maar door de oorlog is er daar niets meer van over. Vier jaar geleden ben ik naar Nederland gevlucht."

Het duurde veertien maanden voor Ibrahim ook zijn vrouw en twee kinderen naar Nederland kon laten komen. De inburgering was niet gemakkelijk, maar is met succes afgesloten. "De taal vind ik nog steeds lastig. Mijn kinderen zijn 8 en 10 jaar jong en leren het allemaal spelenderwijs. Ze lachen me thuis nog wel eens uit. 'Papa, je zegt het weer helemaal verkeerd'. Krijg ik dan te horen. Toen ik mijn naaiatelier hier net geopend had, was ik voor het praten met de klanten ook het meest nerveus. Dat is een week lang zo gebleven. Inmiddels gaat het beter, al doende leer je."

Met het werk had de vakkundige ondernemer ook in Nederland geen problemen. Hij weet hoe hij zijn eigen bedrijf met voeren en dankzij twee rechterhanden kan hij praktisch elke klus aan. "Als je 15 jaar je eigen bedrijf hebt gehad weet je wel hoe zoiets loopt. De eerste maanden waren rustig en nu trekt het steeds meer aan. Ik kon hier beginnen dankzij hulp van de gemeente. Mijn eerste doel is om de aanvulling vanuit de uitkering weg te werken. Als ik helemaal zelfstandig draai, kan ik ook investeren en nieuwe ideeën ontwikkelen. Ik ben blij met deze kans en vastbesloten er het beste van te maken."

Naaiatelier Terborg

Hoofdstraat 42 Terborg

0315-785931

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden