Dubbele expositie bij BREEKijzer

Ulft - Kunstenaarscollectief BREEKijzer presenteert tot en met vrijdag 21 februari een expositie met werk van Sandra van Riet (keramiek) en Hans Sennema (aquarellen). Te zien in CIVON Innovatiecentrum op het DRU Industriepark in Ulft, op de reguliere openingstijden: maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur. Entree is gratis.

Sandra van Riet vindt vooral de simpele vorm interessant: "Vormen zonder overbodige toevoegingen, die zich lenen voor een functie: een schaal voor het eten, een beker om uit te drinken. Een pot met oor beschermt de hand van de gebruiker tegen de hitte van de hete thee. De deksel houdt de warmte in de pot. Af en toe krabt iemand zijn verhaal erin. Een versiering met betekenis. Schoonheid, eenvoud en functionaliteit zijn universeel en overal ter wereld te vinden waar het traditionele ambacht gekoesterd wordt."

Het vormgeven is niet alleen het draaien of monteren van een werkstuk. Het is een samensmelting van het vormgegeven klei-lichaam, het glazuur en het vuur.Zoals de pot zelfs uit aarde, water en vuur is gemaakt, zo is het ook met het glazuur: steen, aarde,metalen en assen van (ooit) levende organismen.Deels baseren haar recepturen op oude tradities, deels ontwikkelt ze oppervlaktes die het objecttastzinnig en optisch vervreemden: eenvoud en imperfectie.En dan het vuur waaraan ze uiteindelijk, zoals alle pottenbakkers ooit, haar schepsels moet overlaten.Tussen de 1240 en de 1280°C maakt de vlam het binnen 30 uur af.Na de lange stook en afkoelingsperiode gaat eindelijk de oven open. Ambacht is onbetaalbaar.

Sandra stelt: "Alles wat kennis, toewijding en tijd vraagt om door handwerk te kunnen ontstaan geeft ons echte waarde.Het doorgeven van eeuwenoude ambachten en eveneens het willen verzamelen van kunde en ervaring vind ik een heilige taak. Alleen hierdoor waarborgen wij diepgaande ontwikkeling, ideeën en eenwaardig voortbestaan.De mens wint daardoor zelfvertrouwen en zekerheid en wint en wordt een onmisbaar onderdeel van een hoogontwikkelde samenleving.Kennisuitwisseling en interesse in beschaving brengen alle mensen dichter bij elkaar."

Sinds 2006 is Sandra met het keramische handwerk bezig. Na Communicatie- en mediawetenschap volgde ze een studie Interieurontwerp en uiteindelijk viel bij haar de focus op de niet weg te denken details in een interieur: de keramiek.


Hans Sennema

Sinds 1997 brengt Hans Sennema en zijn vrouw hun zomervakanties door in Bourgondië. "De meeste Nederlanders die we daar ontmoeten trekken erop uit om dorpjes te bezoeken, waar markten worden gehouden, kerkjes worden bezocht. Hans en Anja gaan er op uit om in de kleine dorpjes die bijna niemand kent, te gaan schilderen."

Ze zoeken een plekje waarvan ze denken dat niet iedereen er direct de schoonheid van zal erkennen, maar voor hen zijn die plekjes nu juist goed. Soms vragen de bewoners van zo'n dorp; "Waarom schilderen jullie niet de kerk? "Dat doen we wel eens maar dan vaak niet op een manier die de bewoners vinden dat zou moeten, namelijk de hele kerk pontificaal in beeld. Dat gebeurt wel eens, maar vaak wordt er maar een klein deel van zo'n kerk geschilderd, een raam, een steunbeer, of een deur."

Dat schilderen doen ze met aquarelverf en de techniek zou je het best kunnen omschrijven als waterverftekeningen. Het is geen woeste nat-in-nat techniek die hij gebruikt. Daarom noemt Hans dat werk ook het liefst 'zijn vakantiekiekjes' en ziet hij het niet als kunst.

"Om het kunst te laten zijn moet er iets met die visuele werkelijkheid gebeuren, je moet daar dan je eigen visie in weergeven en proberen door te dringen tot het essentiële van die werkelijkheid en niet alleen maar de werkelijkheid zo dicht mogelijk te benaderen." aldus Hans Sennema.
 

Meer berichten