Industrieterrein Hofskamp-Oost III

"Er is een gebrek aan bedrijventerreinen binnen de gemeente en binnen de regio Achterhoek", zegt wethouder Ben Hiddinga van Oude IJsselstreek. "Bedrijventerrein Hofskamp-Oost II is uitverkocht. De Smart Industrie groeit in deze regio en die clustert zich in Varsseveld en omgeving. Om ruimte te bieden, starten we met de realisatie van Hofskamp-Oost III. De bedoeling is dat bedrijven zich binnen twee jaar op dit ongeveer 25 hectare grote bedrijventerrein kunnen vestigen."

Varsseveld – De gemeente gaat eerst actief werven bij de grondeigenaren in het gebied. "We willen er een modern, duurzaam bedrijventerrein van maken", geeft Hiddinga aan. "Waarbij we zoveel mogelijk circulair bezig willen zijn. Hierbij denken we aan energie op daken en aardwarmte. Op verschillende manieren gaan we de komende maanden aan de slag om te bekijken hoe het bedrijventerrein vorm gegeven kan worden. Hierbij is ook aandacht voor de omgeving. Het wordt niet alleen een werklocatie, maar ook een verblijfslocatie waar het leuk is om tussen de middag een wandeling te maken."

De gemeente wil snel met het nieuwe bedrijventerrein aan de slag. "Bedrijven hebben nu behoefte om te groeien", zegt Hiddinga. "Daarom willen we snel tot de uitgifte van kavels overgaan."

De gemeente gaat ook met bestaande bedrijventerreinen aan de slag. "We kijken welke bedrijventerreinen behoefte hebben aan een opknapbeurt, zoals IJsselweide en Hofskamp-Zuid", laat Hiddinga weten. "We kijken ook of er bedrijven op deze terreinen zijn die behoefte hebben om te groeien, maar dat op de huidige locatie niet kunnen. Zij zouden ook een plek op Hofskamp-Oost III kunnen krijgen om daar verder uit te breiden en zich te verbeteren."

Het nieuwe bedrijventerrein brengt ook groei voor Varsseveld en omgeving met zich mee. "Door de Smart Industrie en de digitalisering verwachten we dat er zo rond de 1.000 tot 1.500 arbeidsplaatsen bijkomen voor mensen in of buiten de regio. Dat geeft ook een maatschappelijke dynamiek in Varsseveld. De woningnood is groot in Varsseveld. We bekijken hoe we dit kunnen oplossen. We gaan eerst proberen om het met woningbouw binnen de kern op te lossen."

De gemeente heeft een rekensom gemaakt om te zien hoeveel woningen er nodig zijn voor de nieuwe arbeidsplaatsen. Dan komen ze op 20 procent voor de lokale markt en 80 procent voor de Smart Industrie. "In de Oude IJsselstreek is een bloeiende innovatieve maakindustrie met specialistische bedrijven die elkaar versterken omdat ze toeleverancier zijn van elkaar", zegt Hiddinga. "Ook is dit de plek waar de werknemers van de toekomst opgeleid worden, bijvoorbeeld bij de Anton Tijdink Techniekopleidingen in Terborg. Verder dragen Civon Smart Business Center en de Start-up locatie in het Frank Daamenpand in Ulft bij aan de innovatie in de regio."

Meer berichten