Vlnr Pauline Brommelstroet, Iris Wanders en Marije Vonderhorst. Toon Salemink ontbreekt. (foto: Roel Kleinpenning)
Vlnr Pauline Brommelstroet, Iris Wanders en Marije Vonderhorst. Toon Salemink ontbreekt. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

Jong en oud in harmonie bij G.O.V.

Gendringen – De Gendringse Orkest Vereniging (G.O.V.) viert in 2020 het 120-jarig bestaan. In dat kader wordt op 18 januari om te beginnen een nieuwjaarsconcert gegeven met medewerking van koor Different Voices. Voor november staat een grootse jubileumuitvoering gepland. Leden uit alle leeftijdscategorieën geven aan de harmonie nog enorm vitaal te vinden, al zijn er wel zorgen om de begroting sluitend te houden.

door Reinier Kroesen

Op een winterse avond verzamelden zich onlangs in het appartement van bestuurslid Marije Vonderhorst (31) zowel Iris Wanders (13) als Pauline te Brömmelstroet (68) en Toon Salemink (69). Alle vier zijn enthousiast lid van G.O.V., ieder op zijn of haar eigen manier. Marije: "Het is een vereniging waar, naast muziek maken, gezelligheid hoog in het vaandel staat. Opgericht dus in 1900. Behalve de nieuwjaarsuitvoering vieren we het 120-jarig bestaan met een concertreis naar Valkenburg tijdens Pinksteren. En op 14 november een jubileumconcert in de Popzaal van de DRU Cultuurfabriek."

Toon: "We hebben een A-orkest, met volwassenen en instromende 'jeugd'- leden. Daarnaast een B- en C-orkest voor de opleiding van kinderen. Gerald Roerdinkholder is dirigent, zijn neef Hans heeft de jeugd onder de hoede. In totaal ongeveer zeventig leden. Alhoewel het een gezellige club is streven we wel naar een bepaald niveau. Na elk concert starten we met een nieuw repertoire."

Pauline: "Het leuke vind ik dat er steeds weer zoveel jonge mensen bijkomen." Jeugdlid Iris: "Bij het B-orkest doen we wat modernere liedjes zoals uit de film Frozen, maar ik speel net zo graag moeilijkere en voor mij onbekendere nummers bij het grote orkest. Na een paar keer oefenen ben je trots dat je die ingewikkelde stukken ook kunt spelen. Ik voel me erg thuis tussen die groten, om veel van hun grapjes kan ook ik zelfs lachen."

Toon: "Dankzij de sfeer komen uitwonende jongeren toch telkens weer terug, al raak je ook wel leden kwijt als ze gaan studeren. Financieel wordt het wel lastiger door het geleidelijk verlagen van gemeentelijke subsidies, daardoor missen we jaarlijks duizenden euro's."

Pauline: "We hebben binnen G.O.V. een dweilorkest opgericht, ook om wat extra geld binnen te halen. Onze donateursactie levert ieder jaar minder op. Maar, onze soepactie in december loopt steeds beter."

Ze vat aan het eind van het gesprek de essentie van het musiceren bij de harmonie mooi samen. "Muziek geeft een extra aspect aan mijn leven: ontspanning, plezier, uitdaging. En, een gevoel van 'Ik heb ut toch weer veur mekaar!', en dat kan ook bij een andere vereniging, maar dan ga ik de leden van G.O.V. ontzettend missen!"

De uitvoering op 18 januari om 19.30 uur is in de St. Martinuskerk, G.O.V. en Different Voices brengen hun eigen sfeervolle stukken en liederen en een gezamenlijk werk. Daarna is er een naborrel.

Meer berichten