Vuurwerk.
Vuurwerk. (Foto: Pixabay)

'Doelloos rondgooien met deze linke troep is afgrijselijk'

Dit jaar werden er weer duidelijke afspraken gemaakt over de zwaarte van het vuurwerk en het tijdstip waarop het verkocht en afgestoken mocht worden.

Dat moet je met Nederlanders kennelijk niet doen, want die gaan dan de grens over bij onze oosterburen en kopen daar, ver voor de vastgestelde datum, extra zwaar vuurwerk dat nog goedkoper is dan hier!

En het afsteken van vuurwerk? Dat is toch een lachertje, praktisch niemand wacht ermee tot 31 december 18.00 uur! Al weken van tevoren worden we getrakteerd op illegaal vuurwerk dat vaak nog door jonge kinderen wordt afgestoken.

Persoonlijk vind ik een goed georganiseerd professioneel vuurwerk hartstikke mooi, maar dit doelloos rondgooien met deze linke troep is afgrijselijk.

Al weken moet ik op strategische momenten het huis uit om mijn hond uit te laten, in de hoop dat het vuurwerktuig in bed ligt of zo.

We zijn het al jaren gewend om op 31 december het oud en nieuw samen met onze angstige hond te "vieren" in de badkamer met een kaartspel of scrabble en klassieke muziek op de CD speler, alles om het maar rustig te houden.

Dit jaar is het erger dan voorgaande jaren omdat de schietgrage figuren kennelijk een deel van hun explosieven tot de avond van 1 januari hebben bewaard omdat het zicht op 31 december zo slecht was.

En de resultaten? Zeventig miljoen euro volkomen zinloos de lucht in, dodelijke slachtoffers als gevolg van vuurwerkterrorisme, een toename van de agressie tegen hulpverleners zoals politie, brandweer en ambulancepersoneel.

Een flinke toename van vuurwerkslachtoffers, een verdubbeling van de patiënten bij de oogartsen en niemand weet nog hoe groot de economische schade is.

Om nog maar te zwijgen van de schade aan natuur en milieu.

Hoe erger moet het nog worden voordat de regering snapt dat het zo niet langer kan?

Ik hoop dat er iemand op het idee komt om een enquête te organiseren met als centrale stelling: "particulier bezitten en afsteken van vuurwerk wordt verboden en er mogen alleen nog plaatselijke vuurwerkshows worden georganiseerd door professionals."

Rob Verheggen, Silvolde

Meer berichten