Foto: PR
Biebtip

Biebtip: Holy trientje van Anne-Gine Goemans

OUDE IJSSELSTREEK - Deze krant en bibliotheek Achterhoekse Poort werken samen in de online rubriek Biebtips. Elke twee weken geeft een medewerker van de bibliotheek een tip voor een boek of dvd.

Deel 152 door Mieke de Vette.

Holy trientje van Anne-Gine Goemans

Een half jaar geleden las ik het prachtige “Tot in de hemel” van Richard Powers. Een verbluffend boek over…. bomen. Een verhaal over een 10-tal hoofdpersonen, die uiteindelijk bij elkaar geschreven worden.

Dit boek van Anne-Gine Goemans heeft een vergelijkbare opzet. We leren Regina kennen, hoofdpersoon op zoek naar misschien wel de betekenis van haar eigen leven, die vervolgens bij kernproeven en kernwapens uitkomt.

Ze spreekt daarvoor met een Amerikaanse non (Megan Rice) die er in 2012 in slaagt om het best beveiligde nucleaire complex in de VS binnen te lopen om een statement te maken. Wat waren haar beweegredenen?

Daarnaast schrijft Goemans over de ramp bij Fukushima (2011) en met bewoners (overlevenden?) van de Marshalleilanden waar de VS in de vijftiger jaren veel kernproeven deden.

Langzamerhand komen de verhalen tot leven, komen de hoofdrolspelers tot leven en bij elkaar. Schokkend blijft het hoe er met mensenlevens omgegaan is, hoe schandalig er gehandeld is (al dan niet bewust van de consequenties?).

Goemans, onder andere bekend van Honolulu King (over atoombom Little boy 1944) mixt fictie met feiten. Is het een manifest? Het gaat er volgens mij vooral om na te denken over de gevolgen van acties en beslissingen. Fukushima was gebouwd om een aardbeving kracht 8 aan te kunnen, toen kwam er een van 9,2. Tsja. En wat ligt er in Volkel?

De laatste persoon, waar de titel van het boek op wijst is een Nederlandse non die de barricades opging maar altijd de goedheid zelve bleef en nooit veroordelend. Maar wel met de bedoeling om mensen aan het denken te zetten.

Niet een verhaal waarna je met een gerust hart gaat slapen. En dat is juist van literatuur moet doen: aan het denken zetten!

Meer berichten