Het veldje in Terborg waar het monument het Levenslicht is gepland. (foto: Roel Kleinpenning)
Het veldje in Terborg waar het monument het Levenslicht is gepland. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

Monument Levenslicht in Terborg

Terborg - In 2020 viert Nederland 75 jaar bevrijding. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft een tijdelijk nationaal monument laten ontwerpen om te gedenken dat Joden, Roma en Sinti uit Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gedeporteerd naar concentratiekampen. Nederlandse gemeenten konden participeren. Ook Oude IJsselstreek doet mee en Levenslicht is vanaf 22 januari te zien in Terborg.

door Marcel van Berkum

Het tijdelijk monument is ontworpen door Studio Roosegaarde. Met 104.000 lichtgevende herdenkingsstenen staat het kunstwerk symbool voor het gevolg van de Holocaust. 104.000 is namelijk bij benadering het aantal slachtoffers onder die groep. De stenen 'ademen' in licht en symboliseren daarmee dat de herinnering aan de slachtoffers in leven moet blijven, volgens ontwerper Daan Roosegaarde, die al diverse innoverende projecten het licht deed zien, zoals reflecterende prisma's op de heftorens van de Afsluitdijk.

Joodse traditie

Voor Levenslicht liet hij zich inspireren door de Joodse traditie om steentjes op graven en Holocaust-monumenten neer te leggen. Alle 104.000 fluorescerende stenen vormen op 16 januari eerst één groot monument in Rotterdam. Vervolgens worden ze verspreid onder de deelnemende gemeenten en tentoongesteld tussen 22 januari en 2 februari 2020. Een ontwerp van het lichtmonument presenteerde Roosegaarde, samen met Gerdi Verbeet van het Nationaal Comité 4 en 5 mei vorige maand in een uitzending van De Wereld Draait Door.

Lenneke Knoop, projectleider bij de gemeente Oude IJsselstreek, vertelt dat de keuze voor de plaats van Levenslicht is gemaakt voor Terborg, omdat daar bij aanvang van de oorlog veel Joodse families woonden van wie velen zijn weggevoerd en om het leven gebracht. Ook stond er aan de Silvoldseweg een synagoge. "Wij zijn vervolgens in overleg gegaan met Terborgs Belang en het 4 en 5 mei comité en er is besloten het lichtmonument midden in Terborg te plaatsen op het grasveld waar ook het oorlogsmonument staat." Het Levenslicht op gemeentelijk niveau krijgt dezelfde opzet als het landelijk monument, maar met slechts 500 stenen en een diameter van 1,5 meter. Het zal door burgemeester Otwin van Dijk worden onthuld. Er wordt nog een bestemming gezocht voor de stenen vanaf 2 februari.

Levenslicht is een tijdelijk monument naast bestaande oorlogsmonumenten. Een omvangrijk project van blijvende aard zijn ook de zogenaamde 'Stolpersteine'. Het is een idee van de Duitse kunstenaar Günter Demnig, die al sinds 1992 over de hele wereld glimmende struikelstenen aanbrengt voor woonhuizen waar Joden zijn weggevoerd. In Oude IJsselstreek is hiervoor ook een werkgroep opgericht, die de lotgevallen van de Joodse bevolking in de vroegere gemeentes Wisch en Gendringen in kaart tracht te brengen. Volgens plan worden in 2021 deze messing herdenkingsplaatjes in de gemeente geplaatst.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden