Hannie Rauwerink, Gerrie Ansonk, Wim Lammers (beheerder gemeentelijke begraafplaatsen) en Gonny ten Brinke. (foto: Roel Kleinpenning)
Hannie Rauwerink, Gerrie Ansonk, Wim Lammers (beheerder gemeentelijke begraafplaatsen) en Gonny ten Brinke. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

Kerststukjes maken op begraafplaats

Varsseveld - "Elke keer probeer ik weer iets bijzonders te organiseren op de begraafplaats", zegt Wim Lammers, beheerder van de Begraafplaats Varsseveld. "Deze keer gaan we kerststukjes maken, samen met drie dames van Groei & Bloei. Het is de bedoeling om de kerststukjes op het graf van een dierbare te zetten."

door Carla van der Meer

Het gratis kerststukjes maken is op 19 december tussen 13.30 en 16.00 uur.

"Dit is de eerste keer dat we kerststukjes maken", vervolgt Lammers. "Het idee hiervoor ontstond op een begraafplaats in Den Haag. Dat vond ik mooi om te zien. Dat is leuk om ook in Varsseveld te gaan doen, vond ik. Het is een service van ons aan de gemeenschap."

Op de begraafplaats komt een grote, verwarmde tent te staan waar de aanwezigen onder begeleiding van Gerrie Ansink, Hannie Rauwerdink en Conny ten Brinke van Groei & Bloei aan de slag kunnen. "Er is voldoende groen aanwezig om de kerststukjes te maken", laat Rauwerdink weten. "We vragen de mensen wel om zelf een bakje en eventueel een scherp mesje mee te nemen. Ook voorwerpen als bijvoorbeeld een kerstbal, die ze graag in het stukje willen verwerken, kunnen ze zelf meebrengen." "Het kerstbakjes maken is leuk voor volwassenen, maar ook voor kinderen. Zij zijn ook van harte welkom om mee te doen", aldus Ansink.

Op weg helpen

"Het kerststukjes maken op de begraafplaats is ideaal voor mensen die wel graag iets voor hun dierbaren willen maken, maar liever geen rommel in huis willen", zegt Rauwerdink. "Als je niet vaak met bloemschikken bezig bent, weet je soms ook niet hoe je beginnen moet", aldus Ansink. "Wij helpen de mensen graag op weg. Maar ze kunnen ook van elkaar leren." "Het mooiste is om later over de begraafplaats te lopen en alle stukjes op de graven te zien", vindt Ten Brinke. "Het is de moeite waard om te komen."

De dames hebben heel wat ervaring op het gebied van bloemschikken. Ze zijn alle drie al jaren bij Groei & Bloei. Ze kunnen goede adviezen geven. "Bij Groei & Bloei hebben we één keer in de maand bloemschikken", laat Ten Brinke weten. "Onze docent heeft dan steeds weer een ander voorbeeld, dat wij dan proberen na te maken. We werken met de seizoenen mee." Lammers organiseert steeds weer nieuwe activiteiten op de begraafplaats. "Ik vind het leuk om te verbinden, om mensen samen te brengen", geeft hij aan. "Het is vaak meer dan de activiteit zelf. Mensen ontmoeten elkaar en ze komen met elkaar in gesprek. Als het maken van kerststukjes een succes is, dan organiseren we dit volgend jaar weer. Het zou mooi zijn als dit een begrip wordt. We willen de deelname zo laagdrempelig mogelijk houden, zodat iedereen mee kan doen. Daarom is deze activiteit gratis. Er is ook gratis koffie of thee met een kerstkransje. Aanmelden voor het kerststukjes maken is gewenst, in verband met het inplannen van het tijdstip." Dit kan via e-mail: w.lammers@oude-ijsselstreek.nl.

Meer berichten