Willa Holterman: "Mensen kunnen het verdriet dat ze met zich meedragen uiten als ze dat willen, maar ze kunnen ook een steun voor een ander zijn." (foto: Roel Kleinpenning)
Willa Holterman: "Mensen kunnen het verdriet dat ze met zich meedragen uiten als ze dat willen, maar ze kunnen ook een steun voor een ander zijn." (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

Sterrenlicht voor iedereen

Gendringen – "Tijdens Wereldlichtjesdag staan we even stil bij het verdriet dat mensen met zich meedragen om een overleden kind", zegt Willa Holterman van de organisatie Wereldlichtjesdag van de Geloofsgemeenschap H. Martinus Gendringen.

door Carla van der Meer

"Iedereen is welkom om op zondag 8 december om 19.00 uur bij ons in de kerk samen te komen. Het is toevallig in de kerk, maar Wereldlichtjesdag is voor iedereen, ongeacht welk geloof of geen geloof. Het gaat erom om met elkaar te delen en elkaar te steunen. Het is van mens tot mens."

Wereldlichtjesdag wordt op 8 december wereldwijd gehouden. "Het mooie is dat het de hele dag door ergens op de wereld plaatsvindt", vertelt Holterman. "Het gaat met de tijdzones mee. Overal waar het 19.00 uur wordt, gaan de lichtjes aan. We vinden het belangrijk om dit op te pakken. Dit is de negende keer dat we in Gendringen meedoen aan Wereldlichtjesdag. Hoe je erbij betrokken bent, maakt niet uit. Het gaat erom wat je voor elkaar kunt betekenen. Mensen kunnen het verdriet dat ze met zich meedragen uiten als ze dat willen, maar ze kunnen ook een steun voor een ander zijn. Soms hoef je niet eens wat te zeggen. Een hand op de schouder of een knikje betekent vaak al heel veel."

Tijdens de bijeenkomst in de H. Martinuskerk worden verhalen en gedichten voorgelezen en liederen gezongen. Het thema dit jaar is Sterrenlicht, juist waar het 't donkerst is. "We proberen ieder jaar de mensen er interactief bij te betrekken", geeft Holterman aan. "Het is meer dan alleen naar verhalen en muziek luisteren. Wanneer de mensen er echt bij betrokken zijn, geeft dat nog meer het gevoel van samenzijn."

Bij binnenkomst ligt er een lijst klaar om de naam van het overleden kind op te zetten. Die namen worden tijdens de bijeenkomst genoemd. "Dat kan een kind zijn dat recent overleden is, maar ook een kind dat al langer geleden overleden is, maar nog herdacht wordt", geeft Holterman aan. "Het kan ook de naam van een kleinkind of een kind uit de buurt zijn. Elk kind dat er niet meer is, telt mee. De bijeenkomst is niet alleen voor ouders. Iedereen die zich betrokken voelt, kan erheen."

Iedereen krijgt bij binnenkomst een lichtje met een ster waar de naam van het kind ook op geschreven kan worden. "Ze kunnen dat voor zich op de bank neerzetten", legt Holterman uit. "Wanneer het licht in de kerk gedimd wordt, is dat een prachtig gezicht met al die lichtjes. Ook al is het maar een klein lichtje. Het wordt gezien. Het kan net weer de kracht geven om door de donkerte heen te gaan en een nieuwe dag in het licht te beginnen. Er is een verhaal waarin mensen al eeuwenlang op zondag naar de kerk gaan. Ze nemen een lantaarn mee. Daar staan de namen op van mensen die voor hen de lantaarn meenamen. Zo worden hun namen nog steeds meegedragen."

Wereldlichtjesdag wordt gehouden op zondag 8 december om 19 uur in de H. Martinuskerk in Gendringen. De kerk is om 18.30 open.

Meer berichten