Foto: Martijn Kraan

Nauru

Ooit gehoord van Nauru? Het zal bij velen onder u niet meteen een belletje doen rinkelen. Het is een eiland in de Stille Oceaan. De zelfstandige republiek Nauru ligt, zeg maar, ten noordoosten van Nieuw-Guinea en beslaat een oppervlakte van 21 km². Het heeft vele overheersers gekend en daardoor is de Nauruaanse cultuur zo goed als verdwenen. Er leven zo'n 9.500 bewoners, maar daar is iets bijzonders mee aan de hand. Ze worden beschouwd als de dikste mensen ter wereld. Meer dan 90% van de Nauruanen kampt met overgewicht. De levensverwachting ligt dan ook niet erg hoog. Uit publicaties blijkt dat het niet komt door armoede, maar door de slechte levensgewoonten van veel Nauruanen. Ze maken er dus een potje van.

Terug naar Nederland en dan met name de Achterhoek. Wat blijkt? Het CBS heeft een onderzoek gedaan naar het gemiddelde lichaamsgewicht van de Nederlanders. Waarom ook niet? Het was komkommertijd en de plank was akelig leeg. 'Weet je wat', opperde Abel, de ijverige stagiaire, die graag hoger op wil. 'We moeten onderzoeken hoe dik de mensen zijn.' De rest van de jonge onderzoekers schrok wakker uit diep gepeins en schrokte de laatste vette lunchhap naar binnen. Nou, dat vonden ze een goed plan. Die Abel kwam er wel.

Aldus konden wij lezen dat de dikste mensen van Nederland in de Achterhoek wonen. En Oude IJsselstreek is koploper. Yes! Dat hebben we toch maar mooi bereikt. Eerste plaats. Waar is die prijs af te halen? McDonald's? Weg is dat gezeur over krimp. Oude IJsselstreek is het Nauru van Nederland.

CBS geeft ook een verklaring voor de klinkende zege. In onze regio wordt meer alcohol gedronken dan in de rest van het koninkrijk. De vergrijzing is tevens een oorzaak. Ik draag duidelijk mijn steentje bij. En ik ben opgegroeid met Dik Trom. Ook geen goed voorbeeld.

Meer berichten