Erica Terpstra werd geïnterviewd door Joyce de Schepper en vertelde ontroerende maar vaak ook hilarische verhalen die ze meemaakte op haar talloze reizen. (Gerard Mühlradt Fotografie)
Erica Terpstra werd geïnterviewd door Joyce de Schepper en vertelde ontroerende maar vaak ook hilarische verhalen die ze meemaakte op haar talloze reizen. (Gerard Mühlradt Fotografie) (Gerard Mühlradt Fotografie)

'Ik wil écht verbindingen leggen'

Varsseveld - Zaterdagmiddag was Erica Terpstra te gast in een bomvol Borchuus in Varsseveld. Vanwege haar 90-jarig jubileum had Boekhandel Rutgers haar uitgenodigd om te vertellen over haar vorige week verschenen boek 'Erica op reis'. Ze werd geïnterviewd door Joyce de Schepper.

door Ria Tuenter

Nog voordat Saskia Heijink, de derde van een generatie vrouwelijke eigenaren van de boekhandel, haar gaste kan introduceren, neemt Erica zelf het woord en vraagt een hartelijk applaus voor de jubilerende boekhandel. Het bevestigt het beeld dat we van haar hebben van de tv: één en al enthousiasme en hartelijkheid.

Na haar introductie brandt Erica meteen los met een hilarisch verhaal. "Een boekhandel met drie generaties vrouwen, geweldig! Ik ging eens als enige vrouw met een parlementaire delegatie naar Noord-Jemen. Een land waar mannen het voor het zeggen hebben. Ik had een bijzondere klik met een sjeik. Hij droeg, zoals alle mannen daar, een prachtige jambiya (een soort krom zwaard, red.) op zijn onderbuik. Ik verbleef een paar dagen bij hem in de tuin en onze gesprekken werden steeds persoonlijker. Toen ik een paar dagen later in het vliegtuig zat, zag ik dat al mijn mannelijke medereizigers hun jambiya moesten afgeven. In ruil kregen ze een plastic nummertje. Komt de sjeik ineens binnen met twee jambiya's voor mijn jongens. Zat ik daar als enige vrouw tussen al die 'ontmande' kerels met die jambiya's op schoot. Ik heb me nog nooit zo geëmancipeerd gevoeld."

Gemeenschappelijke deler

Erica legt uit dat haar nieuwsgierigheid naar andere culturen en haar liefde voor reizen is ontstaan op de Olympische Spelen van 1960. Waar ze als 17-jarige zwemster ons land vertegenwoordigde. "Toen ik in het Olympisch dorp aankwam, kon je bijna voelen hoe iedereen had geknokt om daar te komen. Hoewel we allemaal uit verschillende culturen kwamen, was dat een enorme gemeenschappelijke deler."

In 2011 maakte ze haar eerste 'Erica op reis'. Regisseur Feije Riemersma, die ook de prachtige foto's in het boek maakte, drukte haar op het hart om geen presentatrice te worden: 'Houd het klein en blijf vooral bij jezelf.' Mensen die haar programma kennen, weten dat dit gelukt is. En hoe!

Kleuren en geuren

Haar eerste reis leidt naar Indonesië, het land waar ze vanaf haar vijfde twee jaar heeft gewoond. "En als je dan op een plek uit je jeugd komt, gaan er ineens allerlei klepjes open en komt er van alles boven", zegt ze. "De kleuren, de geuren, de klanken, alles voelt bekend." Bij het zwembad, waar ze heeft leren zwemmen, komen de emoties. "Zestig jaar eerder heb ik daar op de startblokken gezeten met mijn hele toekomst voor me. Nu zit ik er met een groot deel van mijn leven achter me. Ik word er stil van."

In haar eentje

Erica vertrekt altijd in haar eentje vanaf Schiphol. "Ik vind het heerlijk om vast vooruit te reizen en de 'vibraties' van een land te proeven. Ik pak ook vaak een toeristenbus om de omgeving te verkennen. Mijn vaste crew volgt dan later. Een kapper of visagist gaat nooit mee, je ziet me zoals ik ben. Ik heb alleen een zeemleren lap. Ik wil in een andere cultuur geen toeschouwer zijn, ik wil deelnemen, me onderdompelen!"

Babyboom

Eén van de thema's in haar boek is spiritualiteit. Prachtig is het verhaal van een bijzondere boom in Sulawesi. "Vroeger werden baby's aan bomen toevertrouwd als een kindje overleed voor zijn eerste tandje was doorgekomen. Het lichaampje werd dan in een verticaal gat in de boom bijgezet. Het sap van de boom werd gezien als een soort moedermelk, die de baby kon sterken. Uiteindelijk groeide de boom weer dicht en zo werd het lichaam van het kindje teruggegeven aan de natuur."

Verbinding

Erica vertelt dat ze vroeger wel eens jaloers was op een katholiek vriendinnetje dat God bedankte als ze blij was. "Ik vroeg aan mijn vader, wie moet ik bedanken als ik gelukkig ben? Hij antwoordde: 'Als je zo gelukkig bent, moet je dat proberen door te geven aan een ander. Niet morgen maar vandaag!' Een wijze les. Ik probeer daarom ook écht verbinding te leggen met mensen, omdat ik dat ook écht meen!"

Het boek 'Erica op reis' van uitgeverij Kosmos is voor 21,99 euro verkrijgbaar in de boekhandel.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden