Jos Cherek (links) en zijn vader Dambar Bahadur Bishwokarma. (foto: Roel Kleinpenning)
Jos Cherek (links) en zijn vader Dambar Bahadur Bishwokarma. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

Bij Wereldwinkel dankzij 'papa' Bus

Varsseveld - Hij heeft gouden handen en een gouden hart. Dambar Biswo Karma is zilversmid in Kathmandu en succesvol in zijn werk. Verdiensten van dat succes deelt hij met anderen. Tot midden december bezoekt hij met zijn handel Wereldwinkels in Nederland. Dinsdag 12 november was hij in Varsseveld.

door Nick Moritz

Bij de Wereldwinkel aan het Kerkplein was het dinsdag tegen het middaguur gezellig druk. Niet alleen met klanten overigens. Twee vrijwilligers, een begeleider van Dambar en de zoon van de zilversmid maken het plaatje compleet. "We hebben zeker meer aanloop dan normaal op de dinsdagochtend," melden de vrijwilligers de zelf ook al hebben ingekocht bij Dambar. "Dit is natuurlijk ook best bijzonder. Ze hebben echt mooie sieraden en veel uniek spul. Er komen ook veel mensen van buiten het dorp, die zien gelijk dat we hier sowieso een hele mooie winkel hebben."

De zilversmid en zijn zoon worden begeleid door Henny van de Graaf van de Wereldwinkel in Raalte waar Dambar eerder was. "Hij is met zijn zoon bijna twee maanden in Nederland. Dat kon door zijn goede contact met Jos Bus die hij in Nepal heeft ontmoet. Toen was Dambar nog een kleine jongen die als loopjongen bij een zilversmid in dienst was. Omdat hij tot een lage kaste in Nepal behoort, had hij weinig kans hogerop te komen. Jos Bus heeft hem geholpen om een opleiding tot zilversmid te volgen. Dambar weet dus als geen ander hoe belangrijk een toegestoken hand kan zijn. Nu het hem beter gaat dan hij had kunnen dromen, steekt hij anderen die hand toe. Niet alleen met werkverschaffing in zijn 'silverfactory', zoals hij het zelf noemt, maar ook door projecten in zijn geboortedorp. Voor de watervoorziening bijvoorbeeld."

Jos Bus werd een vriend van de familie en wordt door Dambar nog steeds 'papa' Bus genoemd. De zoon die hij nu als zijn opvolger klaarstoomt heet ook niet voor niets Jos. Hij studeerde bedrijfskunde en betaalde zijn studie deels door in een restaurant te werken. Met de opbrengst van deze reis naar Nederland hoopt men de tandartsstudie van een dochter van Dambar te kunnen bekostigen. "Op termijn wil mijn vader de 'factory' aan mij over doen," vertelt Jos Biswo Karma. "De studie bedrijfskunde komt natuurlijk van pas. Ik hoop de zaak meer stabiliteit te geven en verder uit te breiden. Toch wil ik ook het vak zelf goed onder de knie krijgen. Daarom studeer ik nu ook voor zilversmid."

Achter zijn tafel laat Dambar zien hoe hij van enkele onooglijke frutsels uiteindelijk een prachtige armband maakt. Twee dames kijken bewonderend toe. "Hij heeft echt wel mooie sieraden. Kijk eens wat een mooie steentjes hier ook in zitten." Dambar zelf blijft bescheiden op de achtergrond. Tot en met 15 december staan er een aantal huisparty's gepland. "Zoals die van de Tupperware, snapt u?" Vrijdag 22 november is de zilversmid in de Wereldwinkel te Zevenaar.

Meer berichten