De Hoge Brug in Oer.
De Hoge Brug in Oer. (Foto: )

Hoge brug in Oer vervangen, bomenrij gekapt

Ulft - De Hoge Brug tussen Ulft-Noord (Oer) en Silvolde wordt vervangen. De brug is toe aan groot onderhoud, maar omdat kosten hiervoor in geen verhouding staan met vervanging, kiest de gemeente Oude IJsselstreek ervoor om de brug in 2020 te vervangen. Dat gaat gebeuren in de zomervakantie, meldt een woordvoerder.

Voor de werkzaamheden is groot materieel nodig en hiervoor worden komende maand reeds twee bomen verwijderd.

Alle bomen verwijderd

Ook de andere bomen aan beide zijden van het fietspad, genaamd het Speeltuinpad, tussen de brug en de Dr.Ariënsstraat (het pad tussen de voormalige pastorie en het Zwarte Plein) worden gekapt. De gemeente ziet zich hiertoe gedwongen vanwege de onomkeerbare slechte conditie van een deel van de bomen. De oorzaak hiervan is de extreme droogte van de laatste jaren. De bomen hebben hierdoor zogenaamde zonnebrand opgelopen. De dode en zeer slechte bomen vormen een veiligheidsrisico voor de omgeving en worden daarom op korte termijn, namelijk eind volgende maand, verwijderd. 

Als alleen de zieke en dode bomen verwijderd zouden worden, zouden de overgebleven bomen vanwege de veranderende blootstelling aan de zon en de gewijzigde windbelasting ook binnen een jaar afsterven, zo stelt de gemeente in een brief aan omwonenden. Daarom worden ook de overige bomen (beuken, eiken en een plataan) gekapt.

Herplant

De gemeente plant 26 bomen terug. "Dit om het beeld met laanbomen te behouden en om erosie van het talud tegen te gaan." Gekozen is voor een cultivar van de Valse Christusdoorn. Deze boom kan wind, droogte en luchtverontreiniging goed verdragen en met een hoge nectar- en pollenwaarde trekt het bijen en insecten aan.

Roeken

In een aantal bomen hebben roeken nesten gebouwd. Dit is een beschermde vogelsoort. De gemeente heeft voor het verwijderen van de nesten een lopende ontheffing. 

De werkzaamheden van de  bomenkap zijn gepland van 30 december tot 4 januari. Het fietspad tussen Ulft en Silvolde wordt zeer veel gebruikt door scholieren. Omdat die dan vakantie hebben, is de overlast voor hen beperkt. Het fietspad is die week afgesloten voor gebruik. Fietsers kunnen Silvolde bereiken via het nieuwe fietspad tegenover het DRU Industriepark.

Meer berichten