Sinterklaas in Gendringen tijdens een vorige intocht. (foto: Roel Kleinpenning)
Sinterklaas in Gendringen tijdens een vorige intocht. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)
Sinterklaas

Sint ontroerd door de vele kinderen

Gendringen – Ook dit jaar brengt Sinterklaas weer een bezoek aan Gendringen. Op zondag 17 november rond 15.00 uur komt hij per boot over de Oude IJssel aan, waarna hij samen met de pieten en de kinderen naar de kinderboerderij bij het Diekshuus gaat.

door Carla van der Meer

"Het programma begint om 14.15 uur", laat Huub te Ronde van Scouting Gendringen weten, die samen met Ondernemersvereniging Gendringen de aankomst van de Goedheiligman organiseert. "De Gendringse Orkest Vereniging loopt door het dorp richting de Oude IJssel. Sinterklaas en zijn Pieten worden rond 15.00 uur verwacht bij de kanostoep aan de Oude IJssel. Zodra de Sint voet aan wal gezet heeft, gaan de Sint, Pieten, een dansgroep die voor de Sint gaan optreden en de kinderen naar het Diekshuus waar de kinderen de Sint kunnen ontmoeten en hem hun tekeningen kunnen geven."

Daar is ook een koek-en-zopiekraam waar ouders en kinderen van iets lekkers kunnen genieten, zegt Bart Bresser, voorzitter Ondernemersvereniging Gendringen. "Vorig jaar hebben we gekozen voor een andere opzet voor de aankomst van Sinterklaas", vertelt De Ronde. "We wilden de intocht een nieuw elan geven. Dat heeft gewerkt, want het is met de aankomst nog nooit zo druk geweest."

"Voorheen kwam Sinterklaas aan in het centrum van Gendringen", geeft Bresser aan. "Om de aankomst te verplaatsen naar de kinderboerderij Engbergen bij het Diekshuus was inderdaad een goede beslissing. De kinderen en ouders vonden het fantastisch. De Sint was echt helemaal ontroerd dat er zoveel kinderen hem kwamen verwelkomen."

"Het is Sinterklaas zo goed bevallen, dat hij ons gevraagd heeft of hij dat dit jaar ook weer zo mag doen", aldus De Ronde. "We hebben geen officieel gedeelte. We willen de aankomst eenvoudig houden, zodat alle kinderen de kans hebben om de Sint van dichtbij de begroeten. Dat doen we al heel lang zo. We willen de beleving van de kinderen zo mooi mogelijk maken. De aankomst is op deze manier mooi door de eenvoud."

"Wat is er mooier om bij de aankomst van Sinterklaas de kinderboerderij te betrekken", vindt Bresser. "We horen van mensen dat ze het leuk vinden dat we het hier in Gendringen anders doen dan anders en het puur houden. De kinderen willen Sinterklaas en de pieten zien. Daar hoef je verder niet van alles omheen te organiseren. Het gaat om de Sint. We zijn een klein dorp en we willen op deze manier de traditie in stand houden."

"We merken dat ook ouders met hun kinderen uit de omliggende dorpen naar ons toe komen om Sinterklaas van dichtbij welkom te heten", zegt De Ronde. Vorig jaar kwam de Sint met de boot vanaf Ulft. "Het blijft natuurlijk spannend van welke kant op de Oude IJssel de Sint dit jaar komt", aldus de Ronde. "Dat blijft een verrassing."

Voor wie Sinterklaas en de Pieten nog een keer wil ontmoeten, bestaat de mogelijkheid om hen te vragen of ze ook een bedrijfs- of huisbezoek willen doen.

Meer berichten