De kist wordt weggedragen.
De kist wordt weggedragen. (Foto: Roel Kleinpenning)

Afscheid van Frans Venhorst (67)

Varsselder - Levenskunstenaar Frans Venhorst is zaterdag 2 november op 67-jarige leeftijd na een kort ziekbed overleden.

Het multitalent Frans is in de Achterhoek en Twente bekend als beeldend kunstenaar die zijn inspiratie overal vandaan haalde, net als zijn materialen voor zijn kunstwerken. Bijna altijd hergebruikte hij alledaagse voorwerpen in onderdelen voor zijn creaties en was daarmee gelijk een voorloper in duurzaamheid.

Frans is geboren in Ulft (Oer). Zijn lagere school periode omschrijft hij zelf als: "Leren kon ik slecht, ik was er met mijn hoofd niet bij op de lagere school. Veel uit het raam gekeken en fantaseren. Tekenen kon ik goed."
In zijn jonge jaren was hij een bijzondere verschijning in Ulft en omgeving; hij liep op blote voeten met zijn warrige haardos door Ulft, een grote hoed op en met een gitaar op zijn rug. Niet omdat hij kon spelen, maar zoals hij zelf zei dat 'het mien zo goed steet'.

Pas op latere leeftijd is hij begonnen op de Academie voor Kunsten en Industrie (AKI) in Enschede.

Zijn werk was veelzijdig en toegankelijk met de nodige dosis humor. Zijn disciplines waren tekenen, schilderen, installaties, fotografie, concept en ontwerpen van o.a. meubels en lichtobjecten.
Velen kennen hem ook van zijn groen/witte pannenkoekenkraam, waarmee hij lange tijd wat bijverdiende op festivals en evenementen.

Frans laat een schat aan bijzonder mooi werk na. Daarnaast is er ook een bijzondere collectie aan notitieboekjes met daarin veelal humoristische observaties en overdenkingen.
Ook zijn zijn ateliers in de loop der jaren ook getransformeerd tot ware kunstwerken.

Kenmerkend voor zijn stijl is een zekere ruwheid van het werk, waarbij de potloodstrepen van het ontwerp er nog op zitten, de schroefkoppen niet weggewerkt en de randjes nog ruw zijn. Ongepolijst zoals hij zelf was.
Zelf vond hij dat een kunstwerk nooit af kan zijn, maar wel klaar. Een beetje zoals het leven.
Tijdens zijn ziekbed heeft hij aangeven dat hij dat hij een mooi leven heeft gehad en er tevreden op terugkeek.

Meer berichten