Anwar Manlasadoon. (foto: Rolf Hensel)
Anwar Manlasadoon. (foto: Rolf Hensel) (Foto: ROLF HENSEL)

'Mensenrechten: daar wil ik bij zijn'

Ulft - Amnesty-groep Ulft bestaat 40 jaar. Dit wordt gevierd met een jubileumavond op 20 november bij de DRU Cultuurfabriek in Ulft. Een van de sprekers is Anwar Manlasadoon, afkomstig uit Aleppo, Syrië. Hij is onder andere columnist bij De Gelderlander. "Ik hoorde dat het thema Mensenrechten is. Daar wil ik bij zijn. Ik vind het een eer dat ik gevraagd ben."

door Carla van der Meer

"Ik ga in tien minuten een column voorlezen en misschien een paar woorden zeggen over mensenrechten", vertelt hij. "Ik ben deel van dit onderwerp. Niet zozeer als Anwar, maar als nieuwkomer. Ik wil laten zien dat wij ook meedenken en erbij zijn." Manlasadoon is in september 2015 naar Nederland gekomen. In de vier jaar dat hij hier is, heeft hij niet stil gezeten. Hij spreekt inmiddels heel goed Nederlands, hij studeert en is columnist. "Ik ben één van de duizenden nieuwkomers die wil laten zien dat we samen iets kunnen bereiken. Ik studeer voor industrieel productontwerper en als bijbaan werk ik bij de Aldi, want ik wil voorkomen dat ik een schuld opbouw. Verder ben ik columnist bij De Gelderlander. Het helpt mensen om via de columns de cultuur beter te begrijpen. Ik krijg de kans om andere nieuwkomers te helpen. Ik wil het cultuurverschil laten zien. Dan is het ook makkelijker om elkaar te begrijpen en mensen te verbinden. In Aleppo was ik advocaat. Hier in Nederland had ik hulp nodig."

Manlasadoon wil laten zien dat we van elkaar kunnen leren. "Het is ook een mensenrecht om te kunnen werken en een kans te krijgen. Ik wil laten zien wat we samen kunnen doen. Nieuwkomers willen niet alleen thuiszitten. Ze willen ook meedoen in de samenleving. Als nieuwkomers moeten we veel bewijzen. Het gaat om meer dan alleen diploma's laten zien. Het is fijn om te kunnen netwerken en te kunnen laten zien dat we er zijn, wat we kunnen en dat we ook deel uitmaken van de samenleving."

Tijdens de jubileumavond wil Manlasadoon ook iets vertellen over vrijheid. "Niet alleen als columnist, maar ook als ervaringsdeskundige", vertelt hij. "De vrijheid misten we op een gegeven moment in Syrië. Het is goed dat mensenrechten onder de aandacht gebracht worden. Daar hoort vrijheid ook bij. Ik heb een column geschreven over wat er in Syrië gebeurde. Ik heb zelf ervaren hoe het is als mensenrechten geschonden worden. Naar mijn mening is er nog veel te doen als het over mensenrechten gaat. Ik merk ook dat de meningen soms verdeeld zijn. Sommigen kennen het alleen van papier, anderen hebben zelf ervaren hoe het is om geen vrijheid te hebben. Iedereen heeft het recht om als mens te leven. De kunst van het leven is om elkaar te ondersteunen."

Thema-avond

Ulft - De Amnesty-groep Ulft is 40 jaar geleden opgericht. Ook na 40 jaar is Amnesty nog volop nodig om aandacht te vragen voor de schending van mensenrechten.

Rondom dit 40-jarig jubileum houdt de groep op woensdag 20 november om 20.00 uur een avond waarbij het belang van haar missie nog eens extra wordt belicht. Toegang is gratis.

De avond is in het Ouhrlokaal op het DRU Industriepark in Ulft en wordt ingevuld met medewerking van Otwin van Dijk (burgemeester Oude IJsselstreek), Hamed Kharwary (voormalig VN-medewerker en schrijver, gevlucht uit Afghanistan), Anwar Manlasadoon (columnschrijver, gevlucht uit Syrië) en Eduard Nazarski (directeur Amnesty Nederland).
Deze sprekers zullen iets vertellen over mensenrechten in lokale, nationale of internationale context. Daarnaast wil de Ulftse Amnesty groep graag laten zien wat ze regionaal hebben gedaan en nog altijd doen. Een muzikaal intermezzo wordt verzorgd door Luc ten Brinck &Friends.

Meer berichten