Vlnr Wendelien Wouters (presentatie) Annemarie Jorritsma (boegbeeld architectuurprijs Achterhoek), Erik Wamelink en Harm Tillman (voorzitter vakjury Aprijs).
Vlnr Wendelien Wouters (presentatie) Annemarie Jorritsma (boegbeeld architectuurprijs Achterhoek), Erik Wamelink en Harm Tillman (voorzitter vakjury Aprijs). (Foto: Roel Kleinpenning)

Museum STAAL en woonhuis De Twee Beuken winnaars Architectuurprijs

Meer dan 800 mensen vonden dat Museum STAAL in Almen de publieksprijs moest winnen van de Architectuur Prijs Achterhoek 2019.

De stemming was tot op het laatst erg spannend. Melis Logistics uit Duiven was ook een grote kanshebber en kreeg meer dan 700 stemmen.

Het Museum STAAL heeft afgelopen vrijdag de publieksprijs in ontvangt genomen, dat werd uitgereikt door de Gelderlander. Op de website van de Gelderlander kon het publiek stemmen en het museum is dan ook een terechte winnaar met de meeste stemmen.

Het Museum is uit liefde voor de Achterhoek en als cadeau aan het dorp Almen in 2014 van start gegaan. Dit resulteerde in 2016 in de aanvang van de bouw van museum STAAL (Staring in Almen), twee B&B-appartementen met zorgmogelijkheden en drie starterswoningen. Het museum is een privé-initiatief, waarbij met een gedurfd ontwerp rekening is gehouden met de plek waar het staat.

Omsloten door sporthal, dorpshuis, school, kerk en hotel-restaurant is een vrijwel even groot (qua oppervlak) gebouw neergezet, passend in het straatbeeld van het pittoreske dorp Almen, maar met spannende elementen zoals cortenstaal, een zwevend deel, een helling en veel glas.

Juryprijs

Winnaar van de Juryprijs werd Woonhuis De Twee Beuken in Groenlo van architect Erik Wamelink. De jury zegt het volgende over De Twee Beuken in Groenlo: "Deze woon-werk bungalow van 12 bij 12 staat op het voormalige Grolschterrein en dankt zijn naam aan de twee rode beuken in de achtertuin. Dit object is ambachtelijk sterk in zijn eenvoud en laat een doordachte visie zien op toekomstig wonen voor senioren. Het neemt daardoor echt een positie in: Het huis is elementair en dient de bewoner. Er zit weinig toeval in en heeft vele originele persoonlijke elementen. Beton, larikshout, een plattegrond 'die het doet' en een zeer ruime overstek met een grote schuifpui: Het contact met de natuur geeft een vakantiegevoel. Het is inhoudelijk, charmant en helder & het past de bewoner als een maatpak."

Meer berichten