Vlnr: Leon Venderbosch, Marco van der Aar, Daniël van de Graaf en Bad Martin Hummelink (Rob Tenten ontbreekt). (foto: Roel Kleinpenning)
Vlnr: Leon Venderbosch, Marco van der Aar, Daniël van de Graaf en Bad Martin Hummelink (Rob Tenten ontbreekt). (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

Opening DAP19 met debuut Exray

Ulft - Op zaterdag 16 november is de zesde Dag van de Achterhoekse popmuziek. Tientallen bands spelen op de meest uiteenlopende podia dwars door de regio. De aftrap van het evenement is op vrijdagavond in de DRU in Ulft met drie formaties: Black Top Symphony, Raw Flowers en het debuut van Exray, de nieuwe band van zanger Marco van der Aar.

door Marcel van Berkum

Ben je rockliefhebber in de Achterhoek dan ken je Marco van der Aar. De Varsseveldse zanger was in de afgelopen decennia frontman in diverse bands. Bull-It en Soylent Green zijn enkele legendarische formaties. "Ik zong al een tijd niet in bands door een operatie aan mijn poliepen. Ook was ik druk met de organisatie van het Hootchie Koe Festival. Ongeveer een jaar geleden kwam ik in de DRU Leon Venderbosch tegen", legt Marco uit. De Lichtenvoordse gitarist was met zijn band Ray Benz met studio-opnames bezig, maar ineens had de zanger er de brui aan gegeven. Eén en één is dan twee en Marco van de Aar werd de nieuwe zanger van de band, die meteen maar werd omgedoopt tot Exray. "We zijn al een tijd in de S&K Studio van Dick Kemper aan het opnemen. We hebben nu zo'n acht nummers. We doen er de komende weken nog een paar en dan maken we een keuze voor onze eerste ep.

Debuut

De nieuwe eigen nummers zullen ook te horen zijn in de DRU. Daarnaast speelt Exray nummers van onder meer The Allman Brothers Band en Frankie Miller.
Op de Facebook pagina van Exray zijn studio-opnames te horen en de stem van Marco blijkt nog niks aan kracht heeft ingeboet."Ik ben een jaar geleden met roken gestopt en ik zit een octaaf hoger. We hebben in de zomer een try out gedaan in Lichtenvoorde, maar in de DRU wordt ons eerste optreden met veel eigen nummers op een groot podium."

De eerste band tijdens het voorspel van DAP19 is Blacktop Symphony. Het is de winnaar van de Achterhoekse Band Competitie, die daarmee een plek op Huntenpop won. De bekende regioformatie Raw Flowers met zanger Lawrence Mul sluit de avond af.
Erik Ramaker, DRU-programmeur en coördinator van de muziekdag, vertelt dat hij er voor heeft gekozen om op zaterdag, de Dag van de Achterhoekse Popmuziek, in zijn popzaal geen bands te programmeren om de omliggende podia geen concurrentie aan te doen.

Er is muziek van vroeg tot laat tijdens de DAP19. Bands uit Oude IJsselstreek zwermen uit over de regio. Bijvoorbeeld Shock Royal uit Terborg speelt een ontbijtconcert in Blend in Doetinchem. Locaties in de gemeente bieden live muziek. Zo speelt Bootsman bij café Kashmir in Ulft. Op de lijnen Doetinchem-Winterswijk en Winterswijk-Zutphen krijgen argeloze treinreizigers onderweg weer akoestische rockmuziek voorgeschoteld.

dagvandeachterhoeksepopmuziek.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden