Foto:

Expositie over Trump

Ulft - Van zaterdag 2 tot en met vrijdag 15 november is de expositie 'Can art be the toothless tiger that bites Trump?' te zien in het Portiersgebouw op het DRU Industriepark in Ulft.

Vol afschuw dat iemand die vrouwen veracht de Amerikaanse verkiezingen won, ontstond bij de Duitse kunstenares Clementine Klein op de verkiezingsavond in de VS het idee dat er iets gedaan moest worden. Zou kunst - als tandeloze tijger - daar geschikt voor zijn? Dat weet je pas als je het probeert.

Onmiddellijk na de inhuldiging van de 45ste Amerikaanse president Trump op 20 januari 2017 kondigde Klein een wedstrijd aan waar in totaal 74 kunstenaars op reageerden en 140 werken werden ingestuurd. Veel unieke werken in de meest uiteenlopende technieken zoals olie- en acrylschilderijen, olie- en pastelkrijt, papier- en materiaalcollages, aquarellen, tekeningen, grafiek en foto's. De jury bekroonde het werk van Katja Struif "Moldy bacon/Beschimmeld spek" met de eerste prijs. De publieksprijs (tweede prijs) is nog niet uitgereikt, omdat - op verzoek van de deelnemende kunstenaars - de oorspronkelijk eenjarige kunstcampagne nu als reizende tentoonstelling tot het einde van Trump's tijdperk zal rondtrekken.

In het Portiersgebouw is een deel van deze kunstwerken te zien en er liggen stemkaarten. Welke inzending heeft volgens de bezoekers de nodige 'bijtkracht'? Op vrijdagavond 15 november speelt Greg Shapiro (Can the Netherlands be second please?) in de theaterzaal de cabaretvoorstelling The Madness of King Donald. Na afloop van deze voorstelling wordt de lokale publieksprijs bekend gemaakt.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden