Directeur Juliëtte Hofman: "Je ziet nu een kentering dat ook van buiten de gemeente Oude IJsselstreek de DRU steeds makkelijke gevonden wordt."
Directeur Juliëtte Hofman: "Je ziet nu een kentering dat ook van buiten de gemeente Oude IJsselstreek de DRU steeds makkelijke gevonden wordt." (Foto: Roel Kleinpenning)

Nieuw hoofdstuk rijke DRU-historie

ULFT - Tien jaar DRU (2009-2019), een periode waarin directeur Juliëtte Hofman met haar team een vervallen verzameling fabriekspanden tot rendabel multifunctioneel complex in een semi-authentiek jasje transformeerde. Een periode met hoge golven, maar 'kapitein' Hofman hield koers en bereikte rustiger wateren. "We hebben het vanaf nul opgebouwd."

door Remko Alberink

In het Schaftlokaal van het DRU Industriepark, een broedplaats op het complex, drinkt ze haar cappuccino, watertje erbij. Weloverwogen kiest ze haar woorden, directeur zijn is ook politiek bedrijven.
Vragend naar haar mooiste DRU-moment, antwoordt ze in drievoud, politiek gezien slim. "Het optreden van Doe Maar. Die band gaf in 2012 drie try-outs in de aanloop naar Symphonica in Rosso, een van de try-outs was hier. Dat was een hele erkenning. Een ander hoogtepunt was In 2015, toen hielden we hier een feest van het Slingeland Ziekenhuis. Een groot bedrijf, ze stelden hoge eisen en het lukte ons, ze kwamen terug. Zeven podia en 2000 gasten, een megaproductie die we niet eerder hadden gedaan."
Derde highlight is een moment in de gemeenteraad van Oude IJsselstreek, juist de plaats waar de DRU in het verleden een politieke speelbal was. "Die raad besloot in 2017 unaniem voor de doorontwikkeling van het DRU-complex. Unaniem, dat was heel mooi."

Als 'ontwikkelingswerker' moest ze alles uitvinden, op sommige gebieden zocht ze hulp. "Ik weet nog dat ik twee jaar van Charles Droste van Amphion in Doetinchem de theaterwereld heb leren kennen. Het reilen en zeilen, kennismaken met zijn contacten. We werken samen, Amphion is onze grote broer, het DRU-theater zijn kleine zusje."

De tijd van veel slapeloze nachten, argwaan en scepsis ligt achter haar, het heeft plaatsgemaakt voor vertrouwen, uitstraling en blijvend werken aan nog mooier, nog beter, nog innovatiever en nog succesvoller. Hofman woont in Aalten, en dat heeft haar geholpen. ''Dat klopt, ik denk dat iemand van buiten de regio tegen andere dingen was aangelopen. Je ziet nu trouwens een kentering dat ook van buiten de gemeente Oude IJsselstreek de DRU steeds makkelijke gevonden wordt."

Wie met haar naar de toekomst inkijkt, hoort de Aaltense ambities over toerisme, kunst, Oude IJssel, hotel en Unesco-erfgoedlijst uitspreken. "Dat hotel komt er, we kijken continue hoe we meer mensen kunnen trekken, maar dan moet je ze ook hier houden. Het gaat steeds om het verbinden van mogelijkheden."

Neem de SSP-Hal, vanaf de buitenkant niet een aansprekend visitekaartje van het complex. "We kijken wat er komt. Dat zou misschien wel een (depot van het) Toorop-museum kunnen zijn. Toorop was bevriend met Deurvorst, de eerste directeur van de DRU-fabriek van 1895 tot 1927, en heeft veel in Ulft geschilderd. Een Jan Toorop-museum bestaat niet. Een Toorop-museum en een depot-museum ziet er op toe dat er een basiscollectie zou zijn, met wisselende tentoonstellingen."
De vrouw met een muzikale bandbreedte van Chopin tot Nick Cave en met Florence als lievelingsstad vervult haar ambassadeursrol met verve. In een historische omgeving schrijft ze een nieuw hoofdstuk van de geschiedenis.

De mooiste plek op het DRU-complex? Een op het oog simpele vraag, maar voor directeur Juliette Hofman van het DRU Industriepark een lastige. "Weet je, eigenlijk vind ik het complex als geheel mooi. Het zijn zeven rijksmonumenten met elk een eigen verhaal. Vanaf het begin willen we de historie op een voetstuk plaatsen."

Feestweelend

Het tienjarig jubileum wordt op 25, 26 en 27 oktober met een driedaags festival gevierd, met tal van diverse activiteiten. Hofman: "Waar alle partners op het DRU Industriepark aan deelnemen."
Zo is er onder meer een Leonardo da Vinci Tentoonstelling, een 'Expositie IJzermuseum' en 'Expositie Edo Hebinck', zijn er optredens van Dansgarde Iseldonk, is er een Bier & Food Festival, treedt het Ulfts Mannenkoor op en is Harmonie Ulft aanwezig. Ook is er een optreden van The Original Sixties R&B and Soulshow, wordt het Münsterland Festival gehouden, zijn de DRU Beats er en worden er circusworkshops gehouden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden