Joop Coerman. (foto: Roel Kleinpenning)
Joop Coerman. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

Bliksemse Avond met Joop Coerman

Terborg – Uitvinder-installateur Joop Coerman verzorgt samen met amateurhistoricus Theo Willemsen op 24 oktober een Bliksemse Avond bij de Roode Leeuw in Terborg. Hierbij laat Coerman een overzicht zien van de techniek van vroeger en nu en welke technische ontwikkelingen ons nog te wachten staan. Willemsen vertelt over de historie van Terborg.

door Carla van der Meer

"Sinds mijn vijftiende zit ik al in de elektrotechniek", laat Coerman weten. "In die 58 jaar dat ik met techniek bezig ben, heb ik heel wat geleerd en ik leer nog elke dag. Het is een geweldig leuk vak om mee bezig te zijn."

In 2016 was hij met professor Robert Dijkgraaf bij de Wereld Draait Door. Hij had daarvoor wat apparatuur uit zijn museum meegebracht. "Veel van wat Dijkgraaf vertelt, kan ik ook vertellen, dacht ik toen. Nu, met Terborg 600 jaar stad, vond ik het een mooie gelegenheid om iets met dit idee te doen. Het wordt een Bliksemse Avond, want een lezing vind ik wat gewoontjes klinken."

Uitvinder

Coerman, erkend lid van de Nederlandse orde van Uitvinders (NOVU), neemt tijdens de Bliksemse Avond het publiek mee op een reis door de techniek van toen naar nu. Hij laat onder andere een film zien over bliksem en vertelt wat een ontlading precies is.

Coerman laat oude toestellen uit zijn verzameling zien, zoals de eerste mobiele telefoon. Verder zijn er foto's van een Amsterdamse telefooncentrale uit begin 1900 en van de dames van het postkantoor in Terborg. "Een ervan is Bertha te Boekhorst. Theo Willemsen kan hier meer over vertellen", zegt Coerman.

"In 1962 werden de telefoonaansluitingen geautomatiseerd. Tegenwoordig heeft iedereen een draadloze verbinding. We groeien met de tijd mee. Het supersnelle 5G-netwerk komt eraan." Ook vertelt hij over het versturen van foto's. Dat gaat nu razendsnel en je kunt ze via e-mail of app binnen een paar tellen overal naar toe sturen. "In 1988 moest je de foto eerst ontwikkelen, dan scannen en vervolgens met een analoge telefoonlijn versturen", vertelt Coerman. "Dat duurde 8 tot 10 minuten voor een zwart/wit foto. Een kleurenfoto duurde 48 minuten. Tegenwoordig zit alle apparatuur in de smartphone."

"De eerste elektrische auto was er al in 1908", laat Coerman weten. "In 1995 kwam pas de eerste lithium accu. De volgende stap zijn de carbon ion accu's. Die kunnen in één kwartier opladen en ze gaan vijf keer langer mee. Bovendien kunnen ze niet in brand vliegen."

Coerman heeft diverse uitvindingen op zijn naam staan, zoals de zonnebank, die werd in eerste instantie gebruikt als medisch apparaat bij de behandeling van psoriasis. Ook de elektrische vliegenvanger met blauwe lampen uit de jaren 70 is een uitvinding van Coerman, evenals het intelligente huisnummer.

De Bliksemse Avond bij de Roode Leeuw in Terborg op 24 oktober start om 19.30 uur. Kaartjes à 3,50 euro kunnen tot 20 oktober gekocht worden bij de Roode Leeuw.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden