Huis Landfort. (foto: Leontine van Geffen-Lamers)
Huis Landfort. (foto: Leontine van Geffen-Lamers) (Foto: Leontine van Geffen-Lamers)

Huis Landfort ontvangt bijdrage voor reconstructie historisch moestuin

Megchelen - Stichting Erfgoed Landfort ontvangt voor de reconstructie van de historische moestuin op Huis Landfort een bijdrage van 100.000 euro van het Prins Bernhard Cultuurfonds (PBF).  

Het fonds heeft bekend gemaakt de reconstructieve restauratie van de nu verdwenen moestuin op Huis Landfort te Megchelen financieel te gaan ondersteunen. Die werd rond 1825 aangelegd en is hoogstwaarschijnlijk een ontwerp van de beroemde landschapsarchitect Johan David Zocher jr.. Hij ontwierp het circa 50 hectare tellende bos/park op Huis Landfort dat grotendeels tot het bezit van Geldersch Landschap & Kasteelen behoort. De bijdrage wordt besteed aan het herstel van de visvijver en een afscheidingsloot tussen moestuin en boomgaard, een zichtberg, half-harde wandelpaden, hagen, hekken, boomgaard, een bloemen-, groente- en kruidentuin. Voorts krijgt de moestuin een honderd meter lange, ruim twee meter hoge leifruitmuur. Met het herstel van de moestuin is een bedrag van ruim 450.000 euro gemoeid. Voor het tweede geldbedrag beraadt Stichting Erfgoed Landfort zich over een crowdfunding.

De restauratie van de moestuin is onderdeel van het algehele herstel van Huis Landfort. Na de grote restauratie zal Huis Landfort onder andere gaan dienen tot een nationaal centrum waar bezoekers kennis kunnen op doen over Huis Landfort, de Gelderse buitenplaatsen en de Nederlandse (immateriële) buitenplaatscultuur. De (moes-)tuin en het park zullen vanaf 2021/22 publiekstoegankelijk zijn. In de fleurrijke moestuin zullen bezoekers informatie krijgen over de herkomst, de betekenis en het gebruik van diverse soorten planten, groenten en bloemen in de context van een buitenplaats. 
 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden