Jan Willem Boezel en Ben Hiddinga tijdens de opening van het monument. (foto: Roel Kleinpenning)
Jan Willem Boezel en Ben Hiddinga tijdens de opening van het monument. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

De Romeinse helm blinkt weer

Varsseveld - "Is het een mooi monument?", Jan Willem Boezel, voorzitter van de Varsseveldse Industriële Vereniging VIV, laat zijn blik langs de imposante houten spanten omhoog naar de Romeinse helm gaan en aarzelt. "Ach, daarover kun je van mening verschillen, maar bijzonder is het in elk geval. En nu staat het werk er weer netjes en goed verlicht bij."

door Nick Moritz

De VIV viert het 55-jarig bestaan met een opknapbeurt voor het beeld dat 35 jaar geleden werd geproduceerd. Destijds werd hiermee de ontsluiting van Varsseveld voor de 'rest van de wereld' gevierd. Wethouder ben Hiddinga onthult samen met Boezel een plaquette bij het immense kunstwerk. Hij onderstreept het belang van de in 1984 gereedgekomen rijksweg tussen Doetinchem en Varsseveld. "Voor industrie en werkgelegenheid was dit van levensbelang. De bereikbaarheid vanuit West-Nederland, maar tevens de aansluiting op heel Europa heeft Varsseveld geen windeieren gelegd. Nog steeds profiteert de industrie en daarmee heel Varsseveld van deze weg. De werkgelegenheid is het afgelopen jaar met liefst 22 procent toegenomen, dat doet geen andere gemeente in de regio ons na."

De blijdschap van de gezamenlijke industrie in Varsseveld was groot en dat wilden men ook laten weten. De koppen werden bij elkaar gestoken om een passend statement te maken. "We wilden iets blijvends neerzetten", duikt VIV-nestor Henk Loor in zijn herinnering. "Daar hebben we ook haast mee gemaakt. Het hele plan was eigenlijk bijzonder snel uitgedacht en geregeld. Architect Jan te Lindert maakte het ontwerp en de vergunningen werden er met hulp van burgemeester Pannekoek vlot doorheen gejaagd. Er was destijds veel hout-, metaal en bouwindustrie in Varsseveld. Vandaar de betonnen basis met de letters VIV, de hoog oprijzende houten spanten en bovenop de Varushelm van koper. Alles bij elkaar was het in een maandje of vier geregeld."

De Romeinse helm was nog even een punt bij deze en gene. Het hele verhaal rond de Romeinse veldheer Varus en het feit dat de naam Varsseveld van hem zou zijn afgeleid bleek uit een hele grote duim afkomstig. Toch blijft die helm trots op de spanten staan. "Het geheel is een symbool van samenwerking in Varsseveld. Samen kun je veel aan en dat hebben we me deze opknapbeurt opnieuw bewezen. Het gevaarte weegt ruim 160 ton, dan heb je met recht iets blijvends gemaakt. Toch was de restauratie hard nodig. We kregen nog wel eens klachten van mensen die vonden dat het beeld er maar rommelig bij stond. Nu is het terrein opgeknapt, betonrot gerepareerd, de verlichting doet het weer, de helm is gereinigd en er zijn vlaggenmasten geplaatst. Het beeld kan er weer even tegen."

Tot en met donderdag houdt de VIV open dagen.

www.viv.eu

Meer berichten