Fred Diks geeft een uiteenzetting over 'zijn' Koen Kampioen. (foto: Roel Kleinpenning)
Fred Diks geeft een uiteenzetting over 'zijn' Koen Kampioen. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

'Je kunt worden wat je wilt'

Terborg – Ter gelegenheid van de Kinderboekenweek, die van 2 tot en met 13 oktober gehouden wordt, was kinderboekenschrijver Fred Diks te gast bij de bibliotheek in Terborg. Diks is bekend van de boeken Koen Kampioen. Hij vertelde over zijn boeken en hoe het is om schrijver te zijn.

door Carla van der Meer

Alle groepen 5/6 van de basisscholen in het werkgebied van de bibliotheken van de Achterhoekse Poort waren uitgenodigd om te komen luisteren naar verschillende schrijvers. Bij de bibliotheek was dit de uit Hengelo (Gld) afkomstige schrijver Fred Diks. Het thema was 'Reis mee'. De kinderen van basisschool Dynamiek uit Terborg luisterden aandachtig naar het verhaal dat Diks voorleest uit een van zijn boeken uit de serie Professor S., maar hij vertelt uiteraard ook over de boeken van Koen Kampioen.

Toegankelijke boeken

"Ik vond het leuk om een kinderboek te schrijven, en dan kun je het beste schrijven over iets waar je veel van weet", legt Diks uit. Hij is sportjournalist en schrijft artikelen over voetbal. Delara (8) van basisschool Dynamiek mag naar voren komen. Ze heeft vioolles. "Kun je over vioolles een verhaal bedenken, dat kinderen leuk vinden om te lezen? ", vraagt Diks. "Want vioolles is best bijzonder. Niet iedereen zit op vioolles." Diks helpt haar op weg en bedenkt ter plekke een spannend verhaal waarbij Delara meedoet aan een muziekwedstrijd. "Ik vond het spannend om naar voren te komen en met een beroemde schrijver voor de hele klas te staan", zegt Delara. "Het verhaal dat hij bedacht, vond ik grappig en spannend. Ik lees veel, zoals de boeken van professor S. Ik houd van spannende boeken, maar niet van griezelverhalen. Ik vind schrijven leuk, maar soms heb ik er geen zin in. Het is wel leuk om verhalen voor boeken te bedenken en dat kinderen die gaan lezen." Maar of Delara schrijfster wil worden? "Nee, violiste", zegt ze stellig.

"Lezen is belangrijk voor iedereen", vindt Diks. "Want bij alles wat je tegenkomt, moet je kunnen lezen. Lezen maakt je gelukkiger. De bibliotheken stimuleren het lezen op allerlei manieren. Ik wil boeken schrijven die voor iedereen toegankelijk zijn en die ook geschikt zijn voor oudere kinderen, zoals de drie boeken over Arjan Robben. Je kunt worden wie je wilt zijn, gaf Robben aan. Tijdens de Kinderboekenweek reis ik door het hele land om over mijn boeken te vertellen. Zo wil ik bijdragen om het lezen te bevorderen."

Meer berichten