Jongeren van beide kanten van grens samen op stap

Regio - Ruim 100 jongeren beleefden op 19 september de kick-off van het project 'Hallo Europa: vrede, vrijheid en duurzaamheid'. Afgelopen woensdag, 2 oktober, ging de reis naar Oberhausen. Daar bezochten de jongeren in groepen zowel GASOMETER als ook de GMVA (Gemeinschafs Müll Verbrengungs Anlage).
In de GMVA kregen de jongeren een rondleiding. Enorme hoeveelheden 'Restmuhl' wordt hier wekelijks, 24/7 verbrandt. Zo groot als een voetbalveld en 150 meter hoog, zoveel restafval brengen de inwoners en bedrijven rondom Oberhausen jaarlijks bijeen. De overblijfselen, het as, wordt voornamelijk in de wegenbouw gebruikt en het chemische afval wat uiteindelijk na alle processen overblijft gaat in grote big-bags naar een voormalige mijn in Oost Duitsland waar het voorgoed geborgen wordt. Dat het goed gaat in de wegenbouw, was goed te zien aan de grootte van de kleine berg as.
In GASOMETER gingen de jongeren in tandems (gevormd na de speeddate op 19 september in het Stadttheater Emmerich am Rhein) aan de slag met een scholierenrally. Aan de hand van Nederlandse vragen moesten de jongeren antwoorden vinden, welke in het Duits geschreven stonden bij de prachtige foto's van de tentoonstelling: 'Der Berg ruft'.
Ook moesten ze vijf selfies maken bij foto's waarvan zij vonden dat 1 van de 17 Sustainabele Development Goals (SDG's) van de Verenigde Naties stond afgebeeld. Deze bouwstenen van de vrede, zijn het uitgangspunt van dit project. Dit project is een vervolg op het pilot project van Hallo Europa, wat plaats vond in 2017-2018.
Het bezoek van november is aan het filmhuis: Barghse Huus in 's-Heerenberg, waar de jongeren de film "Ballon" zien. Edwin Zweers, als docent van het Rietveld Lyceum verbonden aan dit project, zal de inleiding en de discussie achteraf verzorgen. "Wat zouden de jongeren zelf doen, als zij zich in deze situatie zouden bevinden?"
Het project wordt mede mogelijk gemaakt door: Euregio Rhein Waal (Interreg subsidie), Provincie Gelderland en de gemeenten Montferland, Oude IJsselstreek, Doetinchem en de Stadt Emmerich am Rhein.

 

Meer berichten