Biebtip

Biebtip Ria te Kolste: Kinderboekenweek Special

OUDE IJSSELSTREEK - Deze krant en bibliotheek Achterhoekse Poort werken samen in de online rubriek Biebtips. Elke twee weken geeft een medewerker van de bibliotheek een tip voor een boek of dvd.

Deel 148 door Ria te Kolste: Kinderboeken in het kader van de kinderboekenweek.

Van 2 oktober tot en met 13 oktober is er weer de jaarlijkse Kinderboekenweek.
Het thema is dit jaar : “Reis mee!” Dat betekent dat “voertuigen” centraal staan in de kinderboeken. Voor het onderwijs worden er ieder jaar een aantal “kerntitels” gekozen waar de leerkrachten in de groepen mee aan de slag kunnen.

Graag wil ik een aantal van deze kerntitels de revue laten passeren. Zowel leesboeken als informatieve boeken.

VOOR GROEP 1 & 2
uit de serie willewete: de Fiets van Lucas arnoldussen
Hoe zag de eerste fiets eruit? Hoeveel soorten fietsen bestaan er? Welke sporten kan je allemaal doen op de fiets? Deze en vele andere vragen worden in dit boek beantwoord. Je vindt er ook leuke versjes, een grote uitklappagina, een miniquiz én je leert hoe je een band moet plakken.
Straks ben jij een echte fiets expert!

Alle dieren drijven – Annemarie van Haeringen & Gideon Samson
Op een dag had hij er genoeg van. De mensen bleven maar rommel maken en ruzie zoeken. Hij begon te roepen, maar niemand wilde naar hem luisteren. Op één man na. Een man die kon bouwen…
Over de kracht van vertrouwen en vriendschap.
Bewerking van het Bijbelse origineel van het verhaal over de ark. Geschreven vanuit het perspectief van God, die hier de ik-figuur is, maar wiens naam bewust uit het verhaal is gelaten. De bekende plot wordt op een creatief-talige wijze aangepakt en de illustraties zijn in al hun eenvoud doordacht. Een moderne her-vertelling van het verhaal van Noach voor een brede lezerskring voor m.n. kinderen uit niet-christelijke hoek.

VOOR GROEP 3 & 4
Alle hens aan dek van Bette Westra
Peter-Paul is een onopvallend jongetje met pluizig piekhaar, best wel grote oren en een nog grotere fantasie. Hij weet al wat hij later worden wil: piraat. Daar moet hij van zijn meester een opstel over schrijven. Als het opstel door een wonderlijke speling van het lot terechtkomt bij de kapitein van piratenschip Draculus Drie, mag Peter-Paul - PéPé vanaf nu - meteen inschepen. De bemanning, bestaande uit Hens 1, Hens 2 en Hens 4, leert hem alles over het leven aan boord: enteren, zeilen strijken en hozen. Maar waar is Hens 3 eigenlijk gebleven? In dit verhaal met een enigszins verdrietige ondertoon onthoud je vooral dat het zo lekker (voor)leest. En de grappen natuurlijk die het gevolg zijn van misverstanden en al te serieus gedoe.

Henriëtta Drane – Ik reis de wereld rond
Vliegtuigen, treinen, auto’s, die kent iedereen wel. Maar er zijn nog zo veel meer manieren om te reizen.Hoe bereik je bijvoorbeeld het topje van een hoge berg? En ­wat heb je nodig voor een reis naar de maan? Kies je voertuig en ga op ­avontuur!

VOOR GROEP 5 & 6
Abeltje van Annie M.G. Schmidt
Een oude bekende: Wie kent niet het verhaal van Abeltje de liftjongen die weet dat hij niet op het bovenste knopje van de lift mag drukken, maar hij is zo nieuwsgierig dat hij het toch doet. De lift schiet de lucht in en hij komt terecht in New York. Dat is nog maar het begin van een lange reis vol avonturen. Hoewel sommige begrippen misschien uitleg nodig hebben, staat dit verhaal uit 1953 als een huis vanwege de heldere vertelstijl, de sprankelende dialogen en de humor. Een erg leuk voorleesboek.

Zo werkt het! Machines & voertuigen – John Farndon Hoe landt een straaljager op een vliegdekschip? Hoe bestuur je een heteluchtballon? Hoe diep is men met een boot al onder water geweest? In dit boek ontdek je de fascinerende wereld van machines en voertuigen. Je komt te weten hoe ze werken, welke speciale kenmerken ze hebben, en ziet dwarsdoorsneden en detailtekeningen van allerlei wonderlijke mechanismen.

VOOR GROEP 7 & 8
Boreas en de zeven zeeën – Mina Witteman
Boreas weet het zeker: zijn ouders gaan scheiden. Ze doen de laatste tijd zo geheimzinnig... Wanneer ze hem eindelijk vertellen wat er aan de hand is, gaat het gelukkig om iets anders, maar het is net zo ingrijpend: ze gaan drie jaar rond de wereld zeilen! Alles is al geregeld en Boreas zal online les krijgen. In eerste instantie wil Boreas helemaal niet mee en verveelt hij zich dood aan boord. Maar al snel beleeft hij het ene na het andere avontuur. Helemáál als zijn beste vriendin Merel een zomervakantie lang met hen meevaart. Dan stellen Boreas' ouders hem voor de keus: wil hij met Merel mee terug naar Nederland en wonen bij zijn opa en oma, of vaart hij verder mee? Mina Witteman schreef een spannend verhaal boordevol actie. Met avonturen als man over boord en tijdens harde wind in het kraaiennest klimmen, maar ook met een gevluchte Soedanese jongen op een vlot en een echte tractorrace. En dat maakt dit boek geschikt voor álle avonturiers - of ze nu kunnen zeilen of niet!

Auto’s, Treinen & Vliegtuigen – Clive Gifford
Ga mee met een geweldige rit langs alles wat rijdt, vaart en vliegt! Met meer dan 1000 foto’s en een veelvoud daarvan aan interessante weetjes vervoert deze encyclopedie je langs blitse raceauto’s, luxe cruiseschepen, oude stoomlocomotieven en prachtige zweefvliegtuigen. Alles staat erin.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden