John Haverdil: "Leonardo da Vinci bewees bij uitstek dat techniek en creativiteit sterke verbindingen hebben." (foto: Roel Kleinpenning)
John Haverdil: "Leonardo da Vinci bewees bij uitstek dat techniek en creativiteit sterke verbindingen hebben." (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

Boedapest, Madrid, Wenen en Ulft

Nick Moritz

De Mona Lisa en Het Laatste Avondmaal, bijna iedereen kent dit als titels van meesterwerken van Leonardo da Vinci. Voor de een moet je naar het Louvre in Parijs en het andere is te zien in een klooster bij Milaan. Of je gaat in oktober of november naar het Civon Innovatiecentrum op het DRU-terrein in Ulft. Daar zijn beide kunstwerken te zien in de 'Expo Leonardo da Vinci'.

ULFT - De tentoonstelling over het grote genie uit de Italiaanse renaissance is een echte aandachtstrekker. Met drie enorme trailers is alle materiaal eind september vanuit Boedapest naar Ulft vervoerd. Twee Weense specialisten hebben geholpen bij het inrichten van de expositie.

Uitvindingen

Geen gemakkelijke klus, want behalve schilderijen van de meester, zijn ook vele uitvindingen van Da Vinci te bewonderen. Het vervaarlijke wapentuig, slimme vliegmachines en scheepjes met doordachte manieren van voortbeweging is tot in details nagebouwd aan de hand van overgeleverde schetsen van Da Vinci.

De organisatie in Ulft is er trots op deze bijzondere tentoonstelling naar de Achterhoek te hebben gehaald. "De expo is eigendom van een organisatie in Wenen", vertelt John Haverdil namens Da Vinci Innovation. "In de afgelopen jaren heeft-ie flink gereisd. Florence, Rome, Madrid en Boedapest zijn onder meer aan de beurt geweest. Daar staat Ulft toch mooi tussen. Ja, we hebben er best veel moeite voor moeten doen, maar het loonde de moeite."

Haverdil was de initiatiefnemer voor het project Da Vinci Innovation dat enkele maanden geleden bij Civon werd gepresenteerd. De tentoonstelling past perfect in de filosofie van het project. "Wij willen een platform zijn waar techniek en creativiteit elkaar ontmoeten. Voor veel mensen zijn dit disciplines waar grenzen omheen zijn getrokken. Leonardo da Vinci bewees bij uitstek dat techniek en creativiteit sterke verbindingen hebben. Daarom hebben we zijn naam ook gekoppeld aan het project. Met deze tentoonstelling onderstrepen we de kracht van die verbinding."

"We vinden het jammer dat er vaak zo'n afstand is tussen techniek en creativiteit", vervolgt Haverdil. "Net zo goed is het jammer dat veel jongeren kunst en techniek maar saai vonden. Musea kunnen heel spannend zijn, dat heb ik zelf in Italië gezien. Daar bezocht ik een museum waar de mensen van alles mochten aanraken en uitproberen. Dat is hier straks ook het geval. Je kunt je straks verbazen over alles wat Da Vinci heeft bedacht en dan mag je het soms ook nog eens uitproberen."

Wapentuig

Wat misschien ook verbazing wekt, is de belangstelling die de schilder van religieuze prachtwerken als Het Avondmaal of Madonna in de Grot toonde voor allerhande wapentuig. Da Vinci experimenteerde onder meer met moorddadige katapults, voorlopers van het machinegeweer en 'slimme' vestingmuren. Dat de waterfiets ook door hem is uitgevonden klinkt al vriendelijker. Evenals zijn interesse in het vliegen. De parachute, van vogels afgekeken vliegmachines en zelfs de helikopter zijn allemaal uitgewerkte ideeën van het Italiaanse genie.

Openingstijden

De expositie over Leonardo da Vinci is in oktober en november te zien in het Civon Innovatiecentrum op het DRU Industriepark. Maandag t/m vrijdag en zaterdag 26 oktober van 10.00 tot 17.00 uur. De zondagen 13 oktober en 3, 17 en 24 november van 12.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden