Ljuba Stille met haar 'de kleine lieden'

Ulft - In de DRU Galerie in het Portiersgebouw op het DRU Industriepark (voorheen Galerie bij de Boeken) vindt van 9 september tot 20 oktober de expositie plaats met het werk van Ljuba Stille uit Keulen.

Stille brengt haarfijn het dagelijkse leven in haar werk in beeld. Zij blijkt een scherp waarneemster te zijn. Haar menselijke figuren spreken tot de verbeelding. Zij snijdt haar beelden uit lindehout. Vervolgens wordt de afbeelding van een kleur voorzien. Zij gebruikt geen felle kleuren, maar kiest voor zachte tinten zoals licht bruin, gebroken grijs met een blauwe gloed of voor een zachtgroen. De snede van een mes blijft in haar werk duidelijk zichtbaar, wat haar afbeeldingen een gevoel van puurheid geven. Daarnaast zijn van haar collages te zien. Deze hebben verwantschap met haar beelden.

Haar mensen worden door de kunstenares als 'de kleine lieden' aangeduid. Het zijn dus de gewone mensen. Mensen zoals je ze dagelijks op straat tegen komt. Ze worden als eenzame voetgangers weergegeven. Of zij nou met meerdere personen voorkomen, ze blijven in haar geval individuen. Ieder is op zichzelf met een eigen maatschappelijke positie.

Haar beelden symboliseren in wezen de eenzame wat gesloten mens en die in zijn rol verankerd is. Haar beelden zijn een feest van herkenning en van herinnering.

Hun kleding verraadt hun maatschappelijke positie, hetgeen zeker wat kleding betreft voor de zestiger jaren karakteristiek was. Haar personen worden in kenmerkende houdingen gezet en daarbij voorzien van bijpassende kleding en eveneens de daarbij horende attributen zoals boekentas, hoed, wandelstok of damestasje. Dit alles is gekoppeld aan de betaalde baan die iemand heeft of de vrouw wordt als huisvrouw geclassificeerd. Stille houdt in haar werk een spiegel voor. Er is geen sprake van hoogvliegers, maar de kunstenares richt zich tot de gewone man of vrouw en zij bedient zich van stereotypen.

www.ljuba-stille.de

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden