Foto:

Open Monumentendag: Plekken van plezier

Terborg - Op zaterdag 14 en zondag 15 september vindt in Oude IJsselstreek de Open Monumentendag plaats. De stad Terborg bestaat 600 jaar en is dit jaar de kern waar de meeste aandacht naar uit gaat. Om 10.00 uur opent wethouder Janine Kock de dag bij Huis Wisch.

Voor Open Monumentendag 2019 is landelijk gekozen voor het thema: 'Plekken van plezier'.

Het centraal informatiepunt op de zaterdag is te vinden in de tuinen van Huis Wisch. Hier kunnen de bezoekers ook terecht voor routes en alle informatie over deze dagen in Oude IJsselstreek.

Verder zijn er allerlei activiteiten georganiseerd, zoals een modeshow van middeleeuwse kleding, rondwandelingen door de tuinen en een heuse picknick. Kinderen krijgen een 'bouwpakketje' van een vlieger die eerst versierd en dan opgelaten mag worden op het voorplein bij de zonnewijzer.

Koren, harmonie, bands en solisten uit Terborg treden op met muziek voor alle leeftijden.
Ook kan men wandelen bij Huis Wisch. Om 11.00 uur en 14.00 uur zijn er wandelingen onder leiding van een IVN-gids, die meer vertelt over de bijzonderheden van het park. Ook kan men op eigen gelegenheid de route lopen. Plekken van plezier in Terborg zijn in een aparte route geregen.

Op de Heuven stond het oude Kasteel Wisch dat rond 1200 werd gebouwd. Een verhoging in het landschap geeft aan waar de fundamenten in de grond zitten. Bovenop die bult worden speciaal voor Open Monumentendag de contouren van het oude kasteel uitgezet met medewerking van RAAP, onderzoeks- en adviesbureau voor archeologie, cultuurhistorie en erfgoed. In de gerestaureerde schaapskooi die ernaast ligt, is een tentoonstelling ingericht over het oude kasteel op de Heuven, de oude kasteelboerderij die erbij hoorde en over de familie Borkus die daar generaties lang woonde. Vanaf de aanlegsteiger bij de brug in Terborg kan men er met de fluisterboot gratis naartoe.

In 2019 en 2020 hebben de Achterhoekse gemeenten de handen ineengeslagen en besloten onder aanvoering van het Gelders Genootschap aandacht te besteden aan de Wederopbouwperiode (1940-1965). In Oude IJsselstreek zijn daarom op zondag 15 september een wandel- en een fietsroute uitgezet. De fietsroute gaat langs de noodwoningen rondom het dorp Megchelen en is ongeveer 14 kilometer lang. Start van de fietsroute is bij SRV minicamping het Zwaantje, Zwanenburgseweg 19 in Megchelen waar de route verkrijgbaar is. De route eindigt bij noodwoning de Moezeköttel.
De wandelroute loopt door Ulft. De route van ongeveer 2,5 kilometer leidt langs acht bouwwerken met een heel verschillende achtergrond. Start van de wandelroute is bij de Petrus en Pauluskerk. De kerk is geopend tussen 13.00 en 17.00 uur.

Meer op:

www.oude-ijsselstreek.nl en www.openmonumentendag.nl.

Meer berichten