Nederland en Duitsland met de organisatie en burgemeester en/of wethouders van de betrokken schmuggelgemeenten. (foto: Roel Kleinpenning)
Nederland en Duitsland met de organisatie en burgemeester en/of wethouders van de betrokken schmuggelgemeenten. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

Smokkelwaar stiekem de grens over

Netterden - Tijdens de Schmuggeltocht op zondag 8 september komt het smokkelen tot leven. De deelnemers fietsen langs een mooie route door de natuur.

door Carla van der Meer

Onderweg kunnen ze diverse culturele instellingen bezoeken om meer te weten te komen over het smokkelen van vroeger, maar ook van het heden. Ze krijgen een paspoort waarmee ze stempels kunnen verzamelen bij de grensposten. Bovendien is het de kunst om de meegekregen smokkelwaar ongezien de grens over te krijgen.

Grens over

Dit jaar wordt de Schmuggeltocht voor de vierde keer gehouden. De fietsroute bestaat uit een noord- en een zuidroute van 40 kilometer en een verkorte route voor gezinnen. De routes voeren door Emmerich, Oude IJsselstreek, Isselburg, Anholt, Zevenaar en Montferland. Op alle oude smokkelroutes moet diverse keren de grensovergangen gepasseerd worden.

Bij enkele grensovergangen krijgen ze een originele stempel van weleer. De fietsers kunnen tussen 10.00 en 14.00 uur op zes verschillende punten starten, in Emmerich, Zevenaar en bij het nieuwe startpunt bij 't Neije Raethuys in 's-Heerenberg. In Didam, Netterden, Anholt en stempelpunt Elten kunnen ze bovendien genieten van een smokkelontbijt.

"De fietsers krijgen bij elke tocht smokkelwaar mee en deze keer is dat chocolade", zegt Manon Loock–Braun van InfoCenter Emmerich. "De verhalen over het smokkelen fascineren mij. Het mooie van deze Schmuggeltocht is dat het de gemeentes aan beide kanten van de grens verbindt."

"Met de Schmuggeltocht willen we de verhalen van vroeger laten herleven", zegt Remco Peters, coördinator culturele projecten Stichting Welcom. "De fietsers worden door de douane in uniform gecontroleerd. Dat is voor kinderen bijzonder, want dat kennen ze niet meer. Ze zijn gewend om vrij te reizen en niet om aan de grens tegengehouden te worden door iemand in uniform. Maar er is ook aandacht voor het smokkelen van nu, dat heel andere vormen heeft dan vroeger, toen er in de grensstreek vooral levensmiddelen gesmokkeld werden. Nu zijn het containers waarmee van veel verder weg gesmokkeld wordt."

"Onderweg kunnen de fietsers veel locaties bezoeken", zegt Herbert Kleipass, van het Rheinmuseum in Emmerich. "Het gaat er niet om de route zo snel mogelijk te fietsen, maar om ook cultuur te snuiven." In Duitsland is het op 8 september Open Monumentendag. Bij Schloss Borghees is een bijzonder theaterstuk te zien: 'Een grensoverschrijdende liefde' over 75 jaar vrijheid.

Op 4 september is er in de bibliotheek van 's-Heerenberg een workshop over het verstoppen van de smokkelwaar. De routebeschrijving, smokkelpaspoort en smokkelwaar is te koop voor 3 euro. Voor kinderen is dat 1 euro. Bij de startpunten zijn oplaadpunten voor e-bikes. Aanmelden kan tot 4 september via:

www.schmuggeltocht.eu

Meer berichten