Ondernemer van de week: Jan en Marja Meijer. (foto: Roel Kleinpenning)
Ondernemer van de week: Jan en Marja Meijer. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)
Ondernemer van de week

Het is vaak horen, zien en zwijgen in zo'n echt dorpscafé

NETTERDEN - Oude krantenknipsels en een door klanten uitgeplozen geschiedenis bewijzen de leeftijd van café Meijer in Netterden. Jan en Marja Meijer hebben het trots aan de muur van het café hangen. "Bij de heropening in 1984 kregen we de geschiedenis op papier aangeboden. Deze gelegenheid gaat terug tot 1761 en is sinds ongeveer 1800 in bezit van de familie Meijer. Onze zoon Rob probeert dat ook zo te houden."

door Nick Moritz

Het leven van de vertrouwde dorpskroegen en -zalen gaat niet meer zo over rozen als vroeger. Jan en Marja hebben prachtige en drukke hoogtijdagen beleefd. Tegenwoordig is het allemaal een stuk rustiger. "Het café zit echt niet elke avond vol en dat hebben we vroeger wel anders meegemaakt. Daar staat tegenover dat het met de verenigingen en feestjes en partijen prima loopt."

Jan Meijer is opgeleid als metselaar en heeft ook jaren in de bouw gewerkt. Zijn vrouw Marja werkte in de zorg. Niet direct de best denkbare voorbereiding voor het uitbaten van een café. "Ik kende de horeca natuurlijk van huis uit", vertelt Meijer. "We hadden thuis elf kinderen en we hielpen allemaal gewoon mee in het café. Over opvolging was echter niet echt nagedacht. Toen mijn vader in 1980 overleed stond de zaak er ook niet zo best voor. Er moest ook veel aan het pand gebeuren. Ik liet me ontvallen dat ik het wel wilde voortzetten en dat werd in de familie bij wijze van spreken met gejuich ontvangen."

Meijer bleek bij de verbouwing niet alleen over twee rechterhanden te beschikken. Als ondernemer was hij samen met zijn vrouw ook vindingrijk en het stel groeide snel in hun nieuwe rol. "Het was in het begin best wennen. Zo'n dorpscafé heeft een sociale functie. Je luistert, hoort en ziet veel en zwijgt er over. Mensen kunnen hier hun verhalen kwijt en vooral veel plezier maken. Binnen de kortste keren hadden we een bloeiende biljartclub, het toneel, de carnaval en veel voetballers over de vloer."

"In het begin kon alles en hadden we feesten op de provisorisch verbouwde deel. Nu is alles strakker volgens de regels. In de horeca moet je gevoel voor mensen hebben en ideeën voor de toekomst. Onze zoon heeft mooie plannen om de zaak te vernieuwen, daar wordt al hard aan gewerkt. Ook onze dochter Femke wil in de toekomst in het familiebedrijf komen werken en dat zouden we fantastisch vinden."

Café Zaal Meijer

Emmerikseweg 1 Netterden
0315-386450

www.cafezaalmeijer.nl

Meer berichten