Foto: Persgroep
Biebtip

'Alles komt goed, altijd' Kathleen Vereecken

Een verhaal waar ik echt van onder de indruk was, niet weg kon leggen, uit moest lezen en even van moest bijkomen, wat me stof tot nadenken gaf. Een boek over de Eerste Wereldoorlog door de ogen van een jong kind.

ulft - Alice woont in België met haar ouders, grote broer Oscar, zus Rosa, broertje Jules en zusje Clara. In dit boek vertelt ze hoe de oorlog uitbreekt – de Eerste Wereldoorlog, die toen nog niet zo heette – en wat dit voor haar leven en familie betekent. Ze zien talloze vluchtelingen voorbijkomen en slaan uiteindelijk ook zelf op de vlucht. Het blijkt zinloos en ze keren weer terug naar hun huis. Maar de oorlog komt steeds dichterbij en hun levens komen steeds meer in gevaar. Langzaam ziet Alice haar familie uiteenvallen en wordt duidelijk dat alles níet altijd goedkomt…Alice is ook boos op haar moeder die maar bleef zeggen dat alles altijd goed kwam. Moeder had gelogen terwijl ze juist van moeder hadden geleerd dat liegen slecht is. Alice is steeds in de ik-vorm aan het woord.

In het begin heb je het niet door dat het verhaal over de Eerste Wereldoorlog gaat. Nergens in het verhaal wordt precies uitgelegd wat er gaande is, de oorlogsfeiten. Dit verhaal gaat over Alice en hoe zij de oorlog moet zien te overleven.

Het is een boek, geschreven voor kinderen en een verhaal gezien door de ogen van een kind. Kinderen uit groep 7 en 8 kunnen dit verhaal lezen maar ze krijgen heftige dingen te lezen. Als een kind dit boek gaat lezen moet je er in ieder geval over napraten en/of meelezen. Op school kun je het verhaal gebruiken bij meerdere thema’s. Het verhaal past goed in een project over de Eerste Wereldoorlog. Naar aanleiding van dit verhaal kun je meer vertellen over die oorlog .De oudere broer wil eigenlijk wel gaan vechten. Je kunt dan een onderwerp als dienstplicht er bij betrekken. Er zitten veel fragmenten in het boek over vluchten, angst en hoop. Dit kun je ook betrekken op de oorlogen van nu . Ook nu in deze tijd zijn er veel mensen op de vlucht. Maar ‘niets is erger dan vluchten’, dus de familie keert terug. En dan weet Alice’ vader na een tijdje ook niet meer zeker of hij gelijk had, want de familie krijgt te maken met heel heftige gebeurtenissen.

Meer berichten