DRU-programmeur Erik Ramaker is enthousiast over het najaarsprogramma. (foto: Roel Kleinpenning)
DRU-programmeur Erik Ramaker is enthousiast over het najaarsprogramma. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

DRU met 'Gelders Goed' en 'Soulshow'

Door Marcel van Berkum

ULFT - De DRU Cultuurfabriek bestaat tien jaar. Dit najaar wordt er feestelijk uitgepakt in de muziekprogrammering met als hoogtepunt het laatste jubileumweekend in oktober.

Bezoekers kunnen na de zomer genieten van een gevarieerd programma met nieuwe initiatieven en opvallende terugkomers.

Programmeur Erik Ramaker vertelt enthousiast over 'Gelders Goed' een nieuw initiatief, waarin naar een idee van de DRU diverse partijen samenwerken ter stimulering van live popmuziek. Naast de DRU doen mediaplatform Where The Bands Are en 3 voor 12 Gelderland mee. Ook o.a. Silvox Studio, Kroese Records en Arifocus fotografie verlenen hun medewerking. Vanaf september treden ieder kwartaal drie talentvolle formaties uit Gelderland op in Ulft. Erik licht toe: "We kijken vooral eerst naar kwaliteit. Ik zie vaak goede bands, maar van buiten de regio en daarom geen publiekstrekkers. Binnen dit initiatief kunnen we ze wel naar Ulft halen. Maar lokale formaties worden beslist niet vergeten."

Dat wordt in de eerste editie op vrijdag 27 september ingevuld door Liquid Love Machine. Het rockabilly trio uit Oude IJsselstreek timmert steeds meer aan de weg. Erik vertelt: "In april waren ze in de Achterhoek Band Competitie kanshebber voor een plek op Huntenpop, maar helaas kon hun optreden door ziekte niet doorgaan." Naast Liquid Love Machine spelen op het eerste Gelders Goed ook The Naked Sweat Drips uit Boxmeer en de Arnhemse band Jellephant & The Phantoms. Ramaker benadrukt dat het geen bandcompetitie is. Elke deelnemende band ontvangt een uitgebreid pakket aan faciliteiten. De geluidsopnames worden professioneel gemixt en gemasterd en zijn te horen op de radio. Na een jaar verschijnt een vinyl album met van elke band één nummer.

Op 25, 26 en 27 oktober is het jubileumweekend. Met op vrijdag het Bierfestival, op zaterdag de dj's van Yumm Yumm en op zondag The Original Sixties R&B and Soulshow. Op enkele dagen na exact tien jaar geleden gaven ze het afscheidsconcert ook in de DRU. Twintig jaar geleden had de band haar eerste optreden in het Pakhuus in Silvolde, op initiatief van Günter Giesen. Het was niet het uitgangspunt, maar al snel maakte de 'Soulshow' furore en trad op door heel Nederland. Nu is er een speciaal reünieconcert. Het is echt eenmalig benadrukt oud-Ulftenaar Giesen. "Ik ben benaderd door de DRU, maar speelde al langer met het idee. Op het Stadsfeest in Doetinchem doen we eerst nog een try-out. Alle oud-bandleden waren meteen enthousiast toen ik ze opnieuw benaderde. We spelen vrijwel in de bezetting van tien jaar terug."

Een aanrader is beslist ook op 1 november het optreden van de Amerikaanse bluesgigant (letterlijk en figuurlijk) Popa Chubby, die op veler verzoek naar Ulft komt.

Voorverkoop alle optredens: drucultuurfabriek.nl

Meer berichten