Foto: Roel Kleinpenning

Wachten op Treffer die niet meer komt

door Remko Alberink

ETTEN - Ooit begonnen als blad van de plaatselijke voetbalvereniging, door de jaren getransformeerd tot gewaardeerd dorpsblad van Etten. De Treffer in Etten houdt op te bestaan. Benny Meijer: "Het mooist was het als ik merkte dat de mensen, vooral de ouderen in Etten, op het blad zaten te wachten."

Benny Meijer is bedroefd en opgelucht tegelijk. Met pijn in het hart heeft hij besloten dat de juni-editie van het Ettense dorpsblad De Treffer de laatste was. Gebrek aan vrijwilligers heeft het maandblad met een oplage van 1000 stuks de das omgedaan.

"Je ziet het steeds meer dat mensen nog niet eens een uurtje per week vrijwilligerswerk willen doen. Dat is niet alleen hier een probleem, maar in heel Nederland. Alles draait om geld."

Het klinkt zurig, maar zo is het niet. Meijer praat enthousiast over zijn dorp Etten, de clubs en de inwoners. "We maakten het blad vooral voor de ouderen in Etten die geen internet hebben, die mensen konden zich verheugen op het dorpsblad. Daarin stond alles in, van de lokale verenigingen en over het dorp." 
Alles? Meijer: "Nee, niet alles. Ik heb in de twaalf jaar dat ik in het bestuur zat en De Treffer samenstelde wel eens wat geweigerd. Zoals nu die discussie over een crematorium in Etten. Daar zijn voor- en tegenstanders van, maar daar leent dit blad zich niet voor. Ik vind dat meer iets voor in de krant."

Hij pakte de laatste editie erbij, zijn ogen worden vochtig, zijn stem gaat een octaaf hoger. "ik heb er zelf een klein stukje ingeschreven en er staan ook ontvangen reacties in over het stoppen van het blad." 
De opluchting is verklaarbaar. "Een paar maanden geleden werd ik ontslagen, en toen ik thuis zat heb ik deze knoop doorgehakt. Heel graag had ik de veertig jaar van het blad volgemaakt, maar toen een medebestuurslid ging stoppen en er weer geen respons was op een oproep voor nieuwe bestuursleden, heb ik het besluit genomen. Deze week begin ik bij een nieuwe werkgever."

Wie het laatste blad doorbladert, ziet veel (oude) foto's. "Dat vonden de mensen mooi, herinneringen aan vroeger. Er werd over gepraat wie er op die foto stond. Nu het blad stopt, worden die herinneringen niet meer vastgelegd."

Elke maand was Meijer druk met het blad. Avond aan avond werd De Treffer samengesteld. Sommige dingen gaat hij er echter niet aan missen. "Het waren steeds dezelfde mensen die te laat hun stukjes inleverden. Steeds weer, en als je ze dan uiteindelijk niet meer plaatste omdat ze te laat waren, dan waren ze boos als je ze tegenkwam in het dorp."

Overigens wil hij het mogelijke misverstand uit de weg ruimen dat hij De Treffer zelf vol schreef. "Dat deed ik niet, ik kreeg altijd meer dan voldoende kopij aangeleverd. Het blad was altijd bedoeld voor 24 pagina's , maar niet zelden waren het er 32. Ik stelde het blad elke maand samen en regelde de advertenties. Goed schrijven, dat kan ik eigenlijk niet."

Meer berichten