Column Mam raakt kwijt: Recalcitrant rood


Column Mam raakt kwijt

Column Mam raakt kwijt: Recalcitrant rood

(door Ria Tuenter)

Mam heeft roodgelakte nagels vandaag. Nu zijn haar nagels wel vaker gelakt, sinds ze in het verpleeghuis woont, maar nooit rood. Blanke lak, wit of zachtroze dat zijn veilige kleuren. Daar mag de nagellakkende vrijwilligster naar hartenlust mee kwasten, maar nooit rood. Rood is een ordinaire kleur, dat mag niet van haar moeder.
Maar vandaag gelden blijkbaar andere regels. Ik ben verbaasd. Vandaag is rood!

"Wat heb je mooie nagels mam, is dat speciaal voor Valentijnsdag?", vraag ik.

Mam bewondert haar nagels en zegt vrolijk "Ja, ze zijn mooi hè! Ik ben er ook heel blij mee. Als mijn moeder komt verstop ik ze onder mijn trui, want die mag ze niet zien."
"Waarom mag dat niet?"
"Dan vraagt ze vast of ik gek geworden ben", zegt ze. "Ik heb rood altijd een mooie kleur gevonden, en nu heb ik het eindelijk een keertje gedurfd!"
Ik kan hier echt van genieten. Toen mijn moeder nog niet was aangetast door Alzheimer had ze het niet in haar hoofd gehaald om rond te lopen met felrode nagels. En nu doet ze lekker waar ze zelf zin in heeft en kiest voor 'recalcitrant rood'. Ik kan dit gedrag niet mooier verwoorden dan theatermaakster Adelheid Roosen deed. In het blad Plus zei ze over haar dementerende moeder: "Haar gedrag gaat niet meer door een zeef van correctie heen, het is puur. Ik zie een ei dat opengaat. Ik zie mijn moeder niet verdwijnen, maar juist tevoorschijn komen."


Eind vorig jaar verschenen deze columns, en meer, in boekvorm. Meer info:
www.mamraaktkwijt.nl

Meer berichten