Op de foto staan de jongeren uit Montferland, Oude IJsselstreek en 3 jongeren uit België en 2 uit Litouwen en Christa van Dee (ontgrenzer).
Zij staan op het dakterras van het LWL museum en achtereen het voormalige industrieterrein van de textielwerken. 
Op de foto staan de jongeren uit Montferland, Oude IJsselstreek en 3 jongeren uit België en 2 uit Litouwen en Christa van Dee (ontgrenzer). Zij staan op het dakterras van het LWL museum en achtereen het voormalige industrieterrein van de textielwerken. 

Jongerenkampen Bocholt met deelnemers uit Oude IJsselstreek en Montferland

Bocholt:  28 jongeren uit negen landen werkten tot 20 juli 2019 aan het thema "So klingt Europa - Sounds of Bocholt". Zij werden begeleid door tien mentoren van verschillende Bocholt partners en vriendschappelijke steden. Op maandag 15 juli 2019 verwelkomde burgemeester Peter Nebelo de deelnemers van het Europees Jeugdkamp dit jaar officieel in het stadhuis. Hij was verheugd "jongeren uit zoveel landen in Bocholt te mogen verwelkomen". 
De samenwerkingspartner voor het jeugdkamp was het LWL-TextilWerk Bocholt. De tentoonstelling "Sounds of Changes" is momenteel hier te zien. Het LWL-Textilwerk Bocholt wilde het EU-project ondersteunen dat daar van start ging met de medewerking van jongeren uit verschillende Europese landen met het project "So klingt Europa. Geluiden van Bocholt! project. "We hopen op een nog grotere verscheidenheid aan geluiden, omdat jongeren geluiden vaak anders waarnemen," zeiden de organisatoren. 
"Geluidsjacht in Bocholt" 
"Dit is Europa - Sounds of Bocholt!" - was het motto waaronder de jongeren deze week geluiden verzamelden in de TexilWerk, in de binnenstad en op de Aa-See. Ze namen de geluiden op en knipten ze in een collage op laptops met een speciaal programma. Het was spannend om te zien en hoe de verschillende landen de geluiden in hun omgeving waarnamen. 
Naast de "noise hunt" kregen de deelnemers aan dit project ook inzicht in de processen van het museum en de archivering van alledaagse zaken. De taken voor de jongeren werden in nationaal gemengde groepen uitgevoerd. De taal van het kamp was Engels. De eindpresentatie over het onderwerp "So klingt Europa: Sounds of Bocholt" vond plaats op vrijdag 19 juli 2019  in de Drosselsaal van de LWL-TextilWerk. De organisatoren had alle geïnteresseerden uitgenodigd om deel te nemen.Ook werd er na afloop "Kaffee und Kuchen" serveert.
Plezier met de Europese klanken
In het kader van de officiële receptie presenteerde burgemeester Peter Nebelo de Europese stad Bocholt aan de Duits-Nederlandse grens. Hij beschreef de stad met haar brede scala aan banen en bedrijven, sport- en culturele voorzieningen. Hij hoopte dat de jongeren, die de afgelopen week een veeleisend programma in Bocholt afronden, ook de tijd zouden vinden om een ijsje te eten, te wandelen en een gezellig samenzijn te hebben. "Als je het leuk vindt, vertel het ons dan, want andere jongeren willen misschien ook wel naar Bocholt komen," zei Nebelo. Na de receptie stond 's middags teambuilding in de Borken-Pröbsting klimtuin op het programma voor de jongeren. Een bezoek aan het eilandkuuroord "BAHIA" en de Gasometer Oberhausen maakten het verblijf compleet. 


De deelnemers van het Europese jeugdkamp kwamen uit Bocholt (Duitsland), Bocholt (België), Aurillac en Arpajon-sur-Cère (Frankrijk), Rossendale (Groot-Brittannië), Akmene (Litouwen) en uit de buurgemeenten Oude IJsselsteek en Montferland. Er waren ook jonge vluchtelingen uit Bocholt. 
De locatie voor het eenweekse jeugdkamp van 14 tot 20 juli 2019 was het Europa-Haus Bocholt. Het Europese programma "ERASMUS+ JUGEND IN AKTION" ondersteunde financieel deze jongerenuitwisseling . Het kamp werd ondersteund door het Europe Direct Informatiecentrum Bocholt, de Entwicklungs- und Betriebsgesellschaft der Stadt Bocholt (EWIBO) en de JUNGEN UNI in Bocholt. Vanuit Nederland ondersteunde de St. Aover de gäöt (Oude IJsselstreek) het project. Christa van Dee (Ontgrenzer) begeleidde de Nederlandse jongeren deze week.
 
 

Meer berichten