Anne Fleur en Diderick van Hout springen een gat in de lucht. (foto: Roel Kleinpenning)
Anne Fleur en Diderick van Hout springen een gat in de lucht. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

De zee op om jezelf te ontdekken

Heelweg - Een meisje van 15, dat de wereld rond wil varen op een zeilschip is al bijzonder - en doet denken aan Laura het zeilmeisje - maar als dan ook haar broer een wereldreis per schip wil maken, dat is wel heel bijzonder.

Anne Fleur en Diderick van den Hout uit Heelweg gaan het wel doen. Volgend jaar zomer. En ze zijn een half jaar onderweg. Anne Fleur is dan 16 en Diderick 17.

Ze gaan niet met dezelfde boot. Anne Fleur: "Nee en we gaan ook elk met een andere organisatie. Ik ga vanuit IJmuiden met de Thalassa van School At Sea en Diderick vertrekt een maand eerder met een ander schip: de Bark Europa. Een half jaar met School At Sea reizen houdt in dat je onderweg gewoon je school doet. Ik zit dan in de vierde klas vwo en moet dan nog twee jaar tot vwo6. Ik krijg mijn proefwerken en schoolopdrachten via de mail van mijn schooldocenten op het Beekdal Lyceum in Arnhem. En aan boord reizen vijf eerstegraads docenten mee om te helpen met de schoolopdrachten".

Diderick: "Ik bof in dat opzicht: ik ben dan al klaar met mijn school, TTO op het Ulenhof in Doetinchem. Ik ga met de Bark Europa vanuit Scheveningen, via Sevilla naar Afrika. Dan steken we over naar Zuid-Amerika, vervolgens naar Antarctica, en weer terug naar Zuid-Amerika. In Argentinië verlaat ik het schip om op eigen gelegenheid door Zuid-Amerika verder te trekken."

Zelfstandiger

Waarom willen ze het eigenlijk? Anne Fleur: "Ik hoorde verhalen van mensen die ook mee zijn geweest met School at Sea. Toen ik die verhalen hoorde, dacht ik: Dat wil ik ook. Je doet het vooral om jezelf en je talenten te ontdekken. En om zelfstandiger te worden."

Diderick: "Ik doe de reis na mijn middelbare school. Ik ben volgend jaar klaar. Voor mij dus geen huiswerk onderweg. Ik wil in het tussenjaar nog wel een cursus Spaans doen om de taal en cultuur te beheersen en begrijpen."

De reis is niet goedkoop. Anne Fleur betaalt 25.000 euro voor de reis van School At Sea en Diderick zelfs 30.000 euro voor de Bark Europa. Anne Fleur: "Wij betalen dat zelf. Wij gaan onze reiskosten zelf bij elkaar krijgen door sponsoring. Bij School At Sea hebben we in Amsterdam trainingen gevolgd, over onder andere hoe je je reis zelf kunt financieren. Ik heb een eigen website gemaakt: www.annefleuratsea.jouwweb.nl, waarop staat hoe je me kunt ondersteunen: met verschillende sponsormogelijkheden. Als tegenprestatie heb ik dat je mijn blog kunt volgen, een leuk uitzwaaifeest en welkomthuisfeest kunt bijwonen, ik ga armbandjes en sleutelhangers maken voor sponsoren en wil na de reis presentaties gaan houden."

Diderick: "Ik ga onderweg metingen van het klimaat doen. Die metingen worden doorgegeven aan de UN, Unesco en het KNMI. Dat zijn mijn tegenprestaties aan de wereld, als je het zo wilt noemen. Daarnaast maak ik van mijn reis een blog en film, voor sponsoren." www.didiacrosstheworld.wixsite.com/didiacrosstheworld

Meer berichten