Silvoldse kermis: botsende belangen . (foto: Pixabay)
Silvoldse kermis: botsende belangen . (foto: Pixabay) (Foto: Pixabay)

Geen samenwerking Silvoldse kermis

SILVOLDE - Vorig jaar begin augustus bracht deze krant heuglijk nieuws. De Silvoldse kroegbazen en schutterij Willem Tell hadden elkaar weer gevonden bij de organisatie van kermisactiviteiten. Dit jaar zou de hernieuwde samenwerking gestalte krijgen. Helaas! De standpunten lijken te ver uiteen te liggen.

door Marcel van Berkum

"Laat ik voorop stellen dat ik het ontzettend jammer vind", zegt Martijn Heister, voorzitter van schuttersvereniging Willem Tell. "Naar mijn mening hebben we er werkelijk alles aan gedaan om weer tot samenwerking te komen, maar we kwamen financieel en organisatorisch niet tot elkaar. Er zijn onoverbrugbare verschillen." Volgens Heister komt dat mede door de verschillende uitgangspunten. "Wij zijn een vereniging, die met vrijwilligers werkt en de tradities in ere wil houden. De andere partij bestaat uit ondernemers." Volgens kroegbazen Erik ter Voert van 't Centrum en Ed Eickhof van 't Molentje was er al jaren bij hen sprake van onvrede over het rendement. In 2014 beëindigden zij de samenwerking en gingen hun eigen feestje vieren. Het concurrerende Kroegenspektakel zag het levenslicht. De schutterij zag wel in dat men moest vernieuwen om de kermis levensvatbaar te houden en de stichting Vrienden van Willem Tell werd opgericht. Dat bleek een goede zet. Bij beide partijen bleef echter de wens om gehoor te geven aan de roep uit het dorp. Vorig jaar leken de geschillen uit de wereld en voorzitter Heister sprak van een win-winsituatie. "Er volgde veel overleg, maar begin dit jaar hebben wij het afgekapt. In het voorgelegde financieel plaatje kon het Kroegenspektakel zich niet vinden", verklaart Heister. "Wij pinnen ons niet vast aan het feest in en om de tent. Kermis op meerdere locaties in het dorp, zoals met carnaval vinden wij een prima idee", vult Femke van Lent voorzitter van de 'Vrienden' aan. "Onze vrijwilligers kunnen dan ook op andere locaties aan de slag."


Verliezer

"Er is één grote verliezer en dat is het dorp Silvolde." Ed Eickhof vervolgt: "Wij waren verbaasd dat Willem Tell het samenwerkingsoverleg stop zette. Dat zagen we beslist niet aankomen." "Begin dit jaar hebben we geprobeerd het overleg vlot te trekken, maar we kregen geen reactie", aldus Erik ter Voert. "En een onderbouwd financieel plan hebben we nooit gezien", beweert Robert Saalmink, financiële man van het Kroegenspektakel. Volgens de horecaondernemers was het nooit hun plan om de kermis over meerdere plekken te verdelen. "We zijn weer met de schutterij om tafel gaan zitten, omdat vanuit de Silvoldse gemeenschap veel geluiden kwamen dat de opsplitsing jammer was. Voor ons staat het dorpsbelang bovenaan." Dat geldt beslist ook voor Willem Tell, benadrukt Heister.


Kermis is een mooie gelegenheid voor verbroedering, maar dat gebeurt dit jaar niet in Silvolde. Willem Tell organiseert de kermis op de wei. Het Kroegenspektakel is vrijdag en zaterdag in 't Molentje en zondag en maandag in 't Centrum.

Meer berichten