Theo Heebing (links) en Ed Erinkveld in het Ketelhuis. (foto: Roel Kleinpenning)
Theo Heebing (links) en Ed Erinkveld in het Ketelhuis. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

Rolstoellift voor OVGG

Ulft - Wie op het DRU cultuurpark in Ulft langs het Ketelhuis loopt, ziet een oprit voor rolstoelers die naar het laad- en losdok van het Ketelhuis leidt, waar de centrale deur van het Ketelhuis is.

Aangelegd door de gemeente voor de leden en bezoekers van de oudheidkundige vereniging OVGG, Postma Bouwvisie en het Ouhrlokaal.

Een mooi staaltje van inclusie zou je zeggen.

"Ja en nee", stelt Ed Erinkveld, bestuurslid van de OVGG. "We zijn verhuisd naar het Ketelhuis vanuit de zolder van het Portiersgebouw om de groei van het aantal leden te kunnen opvangen en zichtbaarder te zijn voor het publiek. De huur van de zolder zou medio dit jaar te hoog worden en het was goedkoper om dan het Ketelhuis, althans een deel daarvan, te kopen dan gehuurd op zolder te blijven zitten."

Dure verhuizing.

Erinkveld: "We vinden toegankelijkheid voor iedereen een must voor ons nieuwe onderkomen en de gemeente was zo vriendelijk om de rolstoeloprit naar het laaddok aan te leggen. Maar daarmee ben je nog niet echt binnen. Het gebouw heeft, als oud ketelhuis van de DRU, kelders en veel niveauverschillen dus we moesten binnen flink verbouwen en zonder traplift in het gebouw kom je in een rolstoel niet in ons deel van het gebouw."

"Als we de burgemeester de openingshandeling in oktober willen laten verrichten dan had hij van buitenaf moeten toekijken (Otwin van Dijk zit zelf in een rolstoel, red.). Dat is inclusie tot aan de voordeur. We hebben daarom aan de gemeente subsidie gevraagd voor een rolstoellift in het gebouw, maar daar kregen we nul op het rekest. De gemeente kan niet aan iedere club of vereniging subsidie geven voor een rolstoellift in hun eigen clubgebouw. Die dingen kosten 20.000 tot 25.000 euro, inclusief plaatsing."

Ook bij de provincie kreeg het OVGG een afwijzing op hun subsidieaanvraag voor een rolstoellift, in het kader van 'Toegankelijkheid van voorzieningen'. Erinkveld: "Maar zelf een rolstoellift betalen, dat kunnen we niet. We zijn als vereniging geen voorziening: geen buurthuis, zwembad of bibliotheek. Daaraan zou de provincie wél subsidie voor een rolstoellift hebben gegeven. Dat is zuur, want ook al zijn we geen publieke voorziening, we willen er wel voor iedereen zijn met interesse voor oudheidkundige zaken."

En nu?

"Onze penningmeester Theo Heebing heeft een fonds aangeschreven, het RCOAK, Het Roomsch Catholijk Oude Armen Kantoor, uit Amsterdam en dat soms helpt in dit soort gevallen belemmeringen weg te nemen voor ouderen en gehandicapten. Het RCOAK zegde 9.000 euro toe."

Dan kom je toch nog steeds geld te kort?

"Nee, want zijn schoonzoon werkt bij een liftenfabriek en die vond in Rijswijk een gebruikte rolstoellift te koop, opgeslagen in een magazijn. Dat was een koopje."

Dan hou je nu geld over?

"Nee, want je moet voor de lift ook in het Ketelhuis de toegangshal vlak maken, het trappenhuis verbouwen, een platform maken en het ding laten aansluiten, keuren en verzekeren. Met name de extra werkzaamheden omdat het een tweedehands betreft maakt dat de aanpassingen wel wat meer zijn, maar over het geheel is het totaalplaatje erg aantrekkelijk geworden. Met het geld van het fonds en alle extra inspanningen van onze vrijwilligers is dat allemaal gelukt. We zijn nu echt inclusief. Niet alleen tot de voordeur maar ook er achter. Met dank aan het RCOAK."

www.ovgg.nl/OVGG/Home

Meer berichten