Foto:
Biebtip

Biebtip: Lichte jaren van Elizabeth Jane Howard

OUDE IJSSELSTREEK - Deze krant en bibliotheek Achterhoekse Poort werken samen in de online rubriek Biebtips. Elke twee weken geeft een medewerker van de bibliotheek een tip voor een boek of dvd.

Deel 145 door Irene Sohilait: Lichte jaren van Elizabeth Jane Howard

Heeft u ook zo genoten van de van de Napoletaanse romans van Elena Ferrante, waarin de vriendinnen Elena en Lila van kinds af aan worden gevolgd tot ze allebei volwassen vrouwen zijn. Of van de Zeven zussen serie van Lucinda Riley? Zeven geadopteerde zussen op zoek naar hun eigen identiteit. Helaas komt het volgende deel pas eind van het jaar uit, dus we moeten nog even geduld hebben.

Maar in de tussentijd kunt u beginnen aan een nieuwe serie, waarvan het laatste deel, net uit is.

Een must voor alle liefhebbers van 'Downton Abbey', dat zijn de 'Cazalet-kronieken' van Elizabeth Jane Howard. De nadagen van het victoriaanse Engeland en de eerste onzekere jaren na het einde van de oorlog vormen de achtergrond van deze vijfdelige serie die de periode 1937-1956 omspant.

Lichte jaren is het eerste deel van de familiekroniek "De Cazalets', over het wel en wee van drie generaties van de Engelse welgestelde familie Cazalet: de grootouders William en Kitty en hun drie getrouwde zonen Hugh, Edward en Rupert. Dochter Rachel is nog vrijgezel. In totaal zijn er zeven kleinkinderen. Elk jaar tijdens de zomermaanden komt de hele familie met personeel bij elkaar in hun vakantiehuis in Sussex. Het verhaal speelt eind jaren dertig met de vreselijke gevolgen van de Eerste Wereldoorlog nog vers in het geheugen, en de dreiging van de Tweede Wereldoorlog op de achtergrond. De oorlog is een centraal thema, maar er is ook sprake van overspel, geldnood en de verhouding "upstairs-downstairs'. Zeer gedetailleerde beschrijvingen in mooie beeldende taal van landschappen, gebeurtenissen en handelingen, waardoor het verhaal soms wel wat traag en langdradig is. Er gebeurt niet veel in dit verhaal, maar vooral de vele interessante karaktertekeningen, ook van de kinderen, maken het lezen zeer de moeite waard.

Benieuwd hoe het verder gaat met de Cazalets?

Dit zijn de volgende delen: Aftellen, Verwarring, Bevrijding en Veranderingen

De eerste 3 titels zijn ook verkrijgbaar als e-book.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden