Andre Evers: "De scouting verzorgt naast de atletiekbaan een terrein met 160 fruitbomen." (foto: Roel Kleinpenning)
Andre Evers: "De scouting verzorgt naast de atletiekbaan een terrein met 160 fruitbomen." (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

Plant een boom en red je club

GENDRINGEN - "Verenigingen verkopen al zaken als plantjes, loten of potgrond aan de deur om de broek op te houden", weet Evers uit ervaring. "Met het planten en verzorgen van fruitbomen komt er een mogelijkheid bij."

door Nick Moritz


Bij Scouting Gendringen is men er in 2017 al mee begonnen. André Evers was daar nauw bij betrokken. Het idee van toen heeft hij uitgebouwd tot een zelfstandige stichting: Club Green Up. Verenigingen kunnen zich aansluiten en geld verdienen voor de clubkas.

Het zal nog wel even duren voor er echt geld in verenigingskassen gaat stromen. Dat is ook niet het eerste doel van de stichting. Samen met bestuursleden Silvie Muijtjens en Florens Hellkuhl en andere vrijwilligers streeft Evers naar een groenere wereld. De start met Scouting Gendringen was zo veelbelovend dat de nieuwe stichting een logisch vervolg is.

"De scouting verzorgt naast de atletiekbaan aan de Staringstraat een terrein met 160 fruitbomen. Bomen zorgen voor CO2-opslag en het grasland dat er oorspronkelijk was, is al veranderd in een natuurlijke bloemenwei. Dat is gunstig voor insectenbestand en vogeltjes en die kunnen wel een steuntje in de rug gebruiken. Het gaat niet zo goed met de natuur en het klimaat. Daar merken we nu de gevolgen toch wel van. Hoog tijd om de natuur een handje te helpen. Scouting Gendringen heeft het goede voorbeeld gegeven en met Club Green Up gaan we een en ander verder stimuleren."

Evers is al een tijd druk met zijn plannen. Niet alleen Gendringen, maar ook andere gemeenten tot in Duitsland toe hebben enthousiast gereageerd en de eerste sponsoren zijn ook al genoteerd. "We zijn op zoek naar braakliggende terreinen. Die zijn er te over, ook in Nederland. Op dergelijke ongebruikte percelen willen wij boomgaarden met natuurlijke begroeiing realiseren. Van bedrijven als Venhorst Plant, Hacron Groen en Axent Groen kregen we al hulp toegezegd en ook stichting Pak An van de Zwarte Cross is enthousiast."

Om terreintjes in fruitparadijzen te veranderen zijn vrijwilligers nodig. "Daarvoor spreken we nu het verenigingsleven aan. Bij de scouting hebben we gezien hoeveel enthousiasme dit oplevert. Die club is in de afgelopen twee jaar flink gegroeid, mede door het fruitbomenproject."

www.clubgreenup.org

Meer berichten