Mariëlle van Londen: "Niemand kent de wijk beter dan de inwoners zelf." (foto: Roel Kleinpenning)
Mariëlle van Londen: "Niemand kent de wijk beter dan de inwoners zelf." (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

Wijkagente wil verschil maken

OUDE IJSSELSTREEK - Het leek haar vooral een spannend beroep. Verder is het werk waarin je het verschil kunt maken. Als wijkagent draagt Mariëlle van Londen bij aan een gevoel van veiligheid bij de mensen. En.....toegegeven, het feit dat de opleiding gratis was speelde ook wel een beetje mee. "Ik weet niet of dat nog steeds zo is", lacht Van Londen. "Maar toen ik werd aangenomen bij de politie kon ik direct aan de slag en kreeg ik de opleiding er bij. Leren en werken tegelijk dus."

door Nick Moritz

Met ingang van april dit jaar is Mariëlle van Londen de nieuwe wijkagent Achterhoek West voor Ulft-noord, Etten en Varsselder. De ervaren politieagent was eerder ruim dertien jaar werkzaam in Zevenaar en Duiven. "Na al die jaren was ik wel toe aan een ander uitzicht", aldus Van Londen. "Deze functie kwam vrij en ik heb er gewoon op gesolliciteerd. Het is een uitdaging om in een andere omgeving te werken. Verandering houd je scherp. In deze nieuwe omgeving moet ik nu een eigen netwerk opbouwen, met veel mensen en instanties kennis maken. De start vind ik prettig. De mensen zijn open en vriendelijk."

De keus voor de politie was ruim dertien jaar geleden vooral een keus tegen de schoolbanken. Van Londen wilde liever de praktijk in. "Natuurlijk had ik na de middelbare school ook door kunnen studeren. Ik had het echter wel zo'n beetje gehad met de neus in de boeken te zitten. Bij de politie kon ik direct aan de slag en het leek me interessant werk. Je kunt er mensen mee helpen en op die manier het verschil maken."

"Als wijkagent ben je de schakel tussen de wijkbewoners, ondernemers en politie", vervolgt Van Londen. "Je moet goed thuis zijn in je wijk en een netwerk opbouwen. Daar ben ik nu sinds april mee bezig. Dit is een mooi afwisselend werkgebied met industrie, werken en wonen. Ook zijn er regelmatig evenementen. In de wijk spreek ik mensen aan, klop ik bij instanties aan en leer de omgeving en gang van zaken kennen. Om mijn werk goed te kunnen doen heb ik veel informatie nodig en niemand kent de wijk beter dan de inwoners zelf. Samen met de mensen en verschillende netwerkpartners werk je als wijkagent aan de leefbaarheid en goede oplossingen voor eventuele problematiek."

Voor Mariëlle van Londen is het belangrijk dat de mensen haar kennen en haar weten te vinden. Zoals gezegd is ze daar zelf al actief mee bezig en ze kan ook op verschillende manieren worden bereikt. "Mensen kunnen me bereiken door te bellen met 0900-8844 of door een contactformulier in te vullen via www.politie.nl. Iedere woensdag houd ik van 14.00 tot 15.00 uur spreekuur bij stichting Mini Manna aan de Kanunnik de Vriesstraat 42 in Ulft. Ik wil als wijkagent zo veel mogelijk bijdragen aan de veiligheid op straat én achter de voordeur."

Meer berichten