Voorstelling door jongeren voor ouderen

Silvolde - Op donderdag 23 mei hebben de leerlingen van het Isala College in Silvolde een bezoek gebracht aan de bewoners van het woonzorgcentrum en verpleeghuis Schuylenburgh in Silvolde. Ze hebben de bewoners geïnterviewd en prachtige verhalen geplukt die ze hebben verwerkt in een voorstelling.

Het project 'Verhalen Plukken' is een samenwerking tussen de Gruitpoort Lang Leve Kunst en Naoberschap en het Isala College. Voorgaande jaren heeft het project ook plaatsgevonden bij verschillende zorgcentra. Ook dit jaar heeft de tweedejaars Kunst en Cultuur klas van het Isala College weer verhalen geplukt en dit keer bij de Schuylenburgh in Silvolde.

De leerlingen hebben de bewoners geïnterviewd over verhalen van vroeger. Ze zijn samen in gesprek gegaan over hoe het was om vroeger jong te zijn in vergelijking met de jongeren nu. Van deze verhalen zijn er liedjes gemaakt, die uiteindelijk zijn verwerkt in een voorstelling.

Zo zijn de verhalen van ouderen de liedjes van jongeren geworden.

Op woensdag 10 juli om 15.00 uur vindt de voorstelling plaats bij Grand Café Tobenbroek in de Schuylenburg in Silvolde.

Jonge Rotten

Jonge Rotten is een programma van de Gruitpoort waarbij het contact en de wisselwerking tussen verschillende generaties centraal staan. Mensen van verschillende generaties kunnen iets van elkaar opsteken en iets voor elkaar betekenen. De Gruitpoort wil hen graag met elkaar in contact brengen. Juist in een regio als de Achterhoek met zijn vergrijzing en ontgroening is het belangrijk dat verschillende generaties samen een hechte gemeenschap vormen. Je kunnen inleven in de belevingswereld van de ander en over vooroordelen heen kunnen stappen zijn belangrijke ingrediënten om nader tot elkaar te komen. Dit gedachtegoed is het fundament onder het project Jonge Rotten.

De Leyden Academy zal onderzoek doen naar de invloed van de activiteiten van Jonge Rotten op de beeldvorming tussen generaties. In 2019 zijn er meerdere gemeenschappelijke activiteiten voor jongeren en ouderen. Ze vinden plaats op middelbare scholen en het jongerencentrum, in bejaardenhuizen en bij mensen thuis.

Jonge Rotten wordt financieel ondersteund door VSBfonds, Oranje Fonds, Maagdenhuisfonds, Brentanofonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Jo Visserfonds en Fonds Gemeentespaarbank.

Lang Leve Kunst en Naoberschap
Het programma Lang Leve Kunst en Naoberschap organiseert kunstactiviteiten voor ouderen. Het doel is ouderen samen met anderen mooie momenten te laten beleven. Partners van het programma zijn Markenheem, Sensire, Attent, Herbergier, Liemerije, het Slingelandziekenhuis, Kruiswerk Achterhoek, het Cultuur- & Erfgoedpact Achterhoek en de Gruitpoort. Het programma is mogelijk dankzij het RCOAK en Fonds Sluyterman van Loo. De Gruitpoort is initiatiefnemer en voert het programma uit.

Meer berichten