Foto:

Column Remko Alberink: Memorial

Wielerliefhebber Theo Overbeek werd vorige week in Ulft geëerd met een naar hem vernoemde wielerwedstrijd. De in 2017 overleden wielertrainer van RTV De Zwaluwen en KNWU-jurylid stond aan de wieg van menig carrière, en dat waren zijn Achterhoekse pupillen van weleer niet vergeten.

Een indrukwekkend aantal renners kwam naar het Kennedyplein en het woord Theo viel veel vaker dan gebruikelijk. Profrenner Koen Bouwman uit Ulft was de hele dag met zijn collega-organisatoren met dranghekken, linten en bordjes in de weer om het debuut van de Theo Overbeek Memorial Ronde van Ulft maar zo goed mogelijk te laten verlopen. Dat de Ulftse renner van Jumbo Visma zijn voormalig wielertrainer niet vergeten was, symboliseerde hij door zijn inzet. Bouwman maakte onder Overbeek kennis met de wetten het wielrennen, jaren later heeft hij door eigen toewijding en hard trainen zijn weg over het asfalt van het internationale wielerpeloton gevonden.

De prominentenrace over 17 kilometer was na een indrukwekkende minuut stilte een genot om naar te kijken. Het was een botsing van regionale toppers van nu en weleer en de coryfeeën van vroeger. Met Jelle Nijdam, Henk Lubberding en Cees van Espen waren er winnaars van tien tour-etappes naar Ulft afgereisd. Nijdam fietste, de andere twee keken aandachtig toe. Het rondje om de kerk werd, hoe kan het ook anders, gewonnen door Bouwman zelf. Daarmee kreeg de eerste memorial een grote naam als winnaar. Zaterdag begint La Grande Boucle, de hoofdmaaltijd van het wielerseizoen. Binnen enkele jaren rijdt ook Bouwman de Ronde van Frankrijk. En als hij dan triomfeert en met een bolletjesschouder voor de Arc de Triomphe in Parijs staat, zal Koen Bouwman weer met respect aan Theo Overbeek denken, net als op die dag vol dranghekken in Ulft.

Meer berichten