Ben (links) en Jos van Toor. (foto: Roel Kleinpenning)
Ben (links) en Jos van Toor. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

Les Cigales was bij huldiging in 1975 van Songfestivalwinnaar Teach-In

VARSSELDER - Jaren, tientallen jaren moest Nederland wachten op de zege. Het was 44 jaar geleden voor het laatst, maar op 18 mei was het dan toch zover. Nederland won het Eurovisie songfestival door Duncan Laurence. De vorige winnaar was de groep Teach-In met het nummer Ding-a-dong. Jos en Ben van Toor hebben nog mooie herinneringen aan die overwinning in 1975.

door Marcel van Berkum

De gebroeders van Toor uit Varsselder maakten vanaf het begin deel uit van de legendarische formatie Les Cigales. Waarom het songfestival en in het bijzonder de overwinning van Teach-In zo'n apart plekje in hun herinnering heeft, komt door de feestelijke huldiging van de zegevierende Nederlandse formatie op het stadhuis in hun woonplaats Enschede. Les Cigales trad op tijdens dat feest om het in grote getale opgekomen Twentse publiek te vermaken. Ben van Toor heeft nog een fraaie foto waarop hij en broer Jos samen met Heiny Haverdil, Hugo Klein Holte en Arne Jansen op de stoep voor het stadhuis staan te spelen. Jos vertelt: "Wij zaten in dezelfde stal als Teach-In en ons management benaderde ons." "Ding-a-Dong hebben we de dag voor het optreden nog snel ingestudeerd', vult Ben aan.

Toonaangevend

Les Cigales werd in 1970 opgericht en was meteen één van de toonaangevende bands in het uitgaanscircuit. Het waren goede tijden voor live bands, maar echt 'booming' werd het voor de formatie na het toetreden van Arne (Alwies) Jansen uit Wieken in januari 1972. Arne had als soloartiest al een platencontract en in mei van dat jaar kwam 'Meisjes met rode haren' uit. Het werd een gigantische hit en Arne Jansen & Les Cigales stond in de volgende jaren zonder uitzondering voor uitpuilende zalen en had een overvolle agenda. "We speelden soms ook twee keer op één dag in Nederland en België. Op het hoogtepunt hadden wij maanden met 38 optredens." Jos laat als bewijs een planmaster uit 1975 zien. Talloze malen waren ze ook op tv te bewonderen. Optredens in Nederland Muziekland, Op Volle Toeren en AVRO's Toppop noemen ze hoogtepunten. Begin jaren 90 stopten Ben en Jos bij Les Cigales. "We hebben altijd veel plezier gehad, maar we hadden al veel bezettingswisselingen meegemaakt met nieuwe ideeën en we vonden het tijd voor een stabieler leven." Ben ging bij de DRU werken en Jos begon een artiestenbureau als freelancer bij BVM Buro voor Muziek.

Gespannen

Bij BVM in Enschede werkte Rudy Nijhuis, oud-drummer van Teach-In. Jos van Toor: "Rudy en ik hadden veel zakelijk contact, maar tegen de tijd dat er weer een songfestival aankwam, ging het gesprek nergens anders over. Hij was al dagen van tevoren zenuwachtig. Rudy wilde dolgraag dat Teach-In opvolging kreeg." Door het regelmatig contact werd ook Jos besmet met het songfestivalvirus. Als het zover was, zat hij de afgelopen jaren eveneens steevast gespannen voor de buis. Dit jaar was het dan zover. Dankzij Duncan Laurence en Arcade.

Meer berichten