Hirondelles (hier in Crêpes de la bête) komt terug op de Achterhoek Spektakeltoer met de première van het programma Ontvlamd. Foto: PR
Hirondelles (hier in Crêpes de la bête) komt terug op de Achterhoek Spektakeltoer met de première van het programma Ontvlamd. Foto: PR (Foto: PR)

Opnieuw veel spektakel bij DRU in Ulft

ULFT - Hans Keuper is schrijver, dichter, muzikant en ook organisator. Hans en Rita Keuper zijn de laatste jaren bekend als drijvende krachten achter de Achterhoek Spektakeltoer (AST). Ze hebben AST gemaakt tot een evenement van nationale allure. De 14e editie is op zondag 28 juli op het DRU-terrein in Ulft.

door Marcel van Berkum

De organiserende stichting Achterhoek Spektakeltoer heeft dit jaar noodgedwongen het gebeuren een week naar voren moeten schuiven. De Keupers vinden het jammer, dat ze van het vaste weekend moesten afzien, want vele regelmatige bezoekers reserveren die dag al ruim van tevoren in hun agenda, maar ze denken dat het niet ten koste zal gaan van de publieke belangstelling. "De formule is nog steeds hetzelfde", zegt Hans. Het betekent een zorgvuldig gekozen line up van acts uit binnen- en buitenland. Theater, muziek, acrobatiek en slapstick. Het komt allemaal aan bod in een bonte spectaculaire potpourri, die blijft boeien.

Uit de regio

Alle uithoeken en mogelijkheden van het DRU-terrein worden weer benut met een tiental vaste podia en daarnaast ruimte voor ambulante acts. "We letten er goed op dat minimaal 30% van de artiesten uit de regio komt." "Nieuw is dit jaar wel een maatschappelijke goede doelen markt", vult Rita aan. "We willen geen verkoopkramen, maar plek voor goede doelen was een langgekoesterde wens, die dit jaar gestalte krijgt op het Emailleplein met kramen van organisaties, zoals Amnesty International, Wereldwinkel en Kika." Natuurlijk is er ook weer een uitgebreid kinderprogramma.

Spelen met vuur

In deze krant zullen we in de komende weken de acts nader voorstellen. Wegens succes herhaald geldt voor enkele artiesten, die op veler verzoek terugkomen in Ulft met een nieuw programma. Bijvoorbeeld Hirondelles. Twee jaar geleden bracht het trio acrobaten de hilarische act Crêpes de la bête, chaos om, op en in een pannenkoekenkraam. Nu zijn de Doetinchemmers er weer met de première van het programma Vervlamd, een act waarin spelen met vuur een geheel andere dimensie krijgt.

Cocker

Muzikale acts zijn er in allerlei soorten en maten. Van klein tot groot in uitvoering en bezetting. Hans en Rita zijn bijzonder blij dat ze voor deze editie Cry Me A River Band - Joe Cocker Tribute hebben kunnen boeken. De Achterhoekse formatie met zanger Erik Hagelstein, die vorig jaar bij AST nog presentator was, staat aan de vooravond van een opmerkelijke reeks. Dit najaar start een theatertournee langs twintig schouwburgen in Nederland. In Ulft alvast een voorproef.

Om zeker te noteren in de agenda. De Achterhoek Spektakeltoer is op zondag 28 juli van 12.00 tot 22.00 uur en de entree bedraagt 7,50 euro (kinderen tot 13 jaar gratis). Voor de minderbedeelden is een regeling getroffen met de Voedselbank.

facebook.com/achterhoekspektakeltoer

Meer berichten