Biebtip

Romans over Afrika in verband met het Afrikafestival in de DRU en in de Bibliotheek

OUDE IJSSELSTREEK - Deze krant en bibliotheek Achterhoekse Poort werken samen in de online rubriek Biebtips. Elke twee weken geeft een medewerker van de bibliotheek een tip voor een boek of dvd.

Deel 144 door Annet Wamelink: Romans over Afrika in verband met het Afrikafestival in de DRU en in de Bibliotheek.

Op zondag 23 juni is de aftrap van de Afrikaweek in de DRU Cultuurfabriek in Ulft. Er is van alles te beleven, ook in de Bibliotheek. Naast de workshops Djembé door Mathie Bakersmans op 23 juni worden er deze middag afrikaanse kinderverhalen voorgelezen. Gedurende de hele week is er een thematafel met diverse boeken over Afrika. Onder andere de detective Op Safari van Alexander McCaal Smith, de historische roman Weg naar huis van Yaa Gyasi en de bekroonde roman Klein land van Gaël Faye.

Op safari : Afrika ... van Alexander McCall Smith
Mma Ramotswes detectivebureau krijgt opdracht de gids van een safariclub te zoeken omdat hij geld van een klant krijgt; verder verdenkt een vriendin haar man van overspel. Het beste dames detectivebureau heeft het druk met het oplossen van plaatselijke mysteries en het geven van goede raad bij intermenselijke problemen. Vrienden en bekenden weten Mma Ramotswe en haar assistent Grace te vinden om hun te helpen, oplichters is ze te slim af, vreemdgangers wijst ze terecht en verdwenen gidsen weet ze te vinden. Tussen de bedrijven door regelt ze bruidsschatten, staat dictatoriale tantes te woord en arrangeert ze een huwelijk. Er komt geen moord of plot aan te pas. Dit boek is dan ook geen echte detective, het is zoals op het omslag staat een roman en gaat over het dagelijks leven in Botswana. Licht en met humor geschreven: je krijgt als je dit leest, zin ook naar Botswana toe te gaan. De auteur (1948) is geboren in Zimbabwe, hij is jurist en was professor in het medisch recht; nu is hij vooral schrijver van deze reeks.

Weg naar huis van Yaa Gyasi
Familie-epos over twee Ghanese vrouwen uit de 18e eeuw en hun nakomelingen, dat het verhaal schetst van de slavernij en de gevolgen daarvan tot in de moderne tijd.
Historische roman, beginnend in het achttiende-eeuwse Ghana, waar twee halfzussen verschillende wegen gaan. Effia wordt uitgehuwelijkt aan een Engelse slavendrijver, Esi wordt als slavin verscheept naar Amerika. In ieder hoofdstuk wordt een nakomeling van hen beschreven, acht generaties en drie eeuwen lang, op twee continenten: Afrika (Ghana) en Amerika. Achtergronden zijn stammenstrijd en de oorlog in Ghana tegen de Britse kolonisatie en slavernij, het werk op de plantages, de Amerikaanse Burgeroorlog en de grote migratie naar het noorden (Harlem) en de altijd aanwezige rassenscheiding, soms uitlopend in een verslaving. Elke generatie blijkt gevormd door een vorige. Meeslepend vertelt de Ghanees-Amerikaanse schrijfster (1989) de diverse geschiedenissen, geïnspireerd na een bezoek in 2009 aan haar geboorteland. De achterstelling van zwarte mensen, ook nu nog, wordt aangrijpend neergezet. Een stamboom voorin verduidelijkt de plaats van de nakomelingen. Nu al geldt deze debuutroman als een Amerikaans meesterwerk.

Klein land van Gaël Faye
Een 10-jarige Frans-Afrikaanse jongen, blanke Franse vader, zwarte Tutsi moeder, ziet zijn gelukkige kindertijd in Burundi veranderen door de burgeroorlog.
De jaren negentig van de twintigste eeuw. Gaby is een jongen van tien jaar. Zijn vader is Frans en blank, zijn moeder is Rwandese, zwart en Tutsi. Samen met zijn vriendjes uit dezelfde straat beleeft hij een gelukkige kindertijd in Bujumbura, de hoofdstad van Burundi. Als zijn ouders scheiden, blijven hij en zijn zusje bij hun vader wonen. Langzamerhand verandert de onbezorgde tijd: de burgeroorlog tussen Hutu's en Tutsi's dringt hun leven binnen, de genocide maakt een eind aan Gaby's onschuld. De boeken die hij leent van een buurvrouw maken het hem mogelijk om de verschrikkingen het hoofd te bieden. Als hij twintig jaar later vanuit Frankrijk teruggaat, realiseert hij zich wat er allemaal gebeurd is. Het ik-verhaal dat je letterlijk naar de keel grijpt is geïnspireerd op de jeugd van de schrijver, een succesvolle Franse rapper. Hoewel er vreselijke dingen gebeuren, blijft de toon licht. De zinnen zijn poëtisch, muzikaal en er spreekt een enorme liefde uit voor het Afrikaanse land en zijn mensen. Deze debuutroman heeft meerdere prijzen gewonnen, zoals de Prix Goncourt des lycéens.

Naast deze 3 prachtromans zijn er speciaal deze week diverse boeken met als thema 'Afrika' te leen in de Bibliotheek Ulft.

Annet Wamelink

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden