De start van het Leonardo Da Vinci Innovation project. Presentator Johannes Reef praat met Verena Winter vanGrenzBlickAtelier. (foto: Roel Kleinpenning)
De start van het Leonardo Da Vinci Innovation project. Presentator Johannes Reef praat met Verena Winter vanGrenzBlickAtelier. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

Leonardo da Vinci in de Achterhoek

Ulft - 'Hij had zomaar een Achterhoeker kunnen zijn'. Presentator Johannes Reef neemt grote woorden in de mond bij de officiële start van het project Leonardo da Vinci Innovation. Het was druk genoeg woensdagochtend bij de DRU. Enkele tientallen vertegenwoordigers van de instanties die betrokken zijn bij het project waren niet alleen aanwezig, maar kwamen ook aan het woord. Reef gaf iedereen de kans het belang van Leonardo da Vinci Innovation te onderstrepen.

door Nick Moritz

Het Da Vinci Project is voor drie jaar gesubsidieerd om jeugd, techniek en creativiteit in de Euregio met elkaar te verbinden. Er zijn zowel in de Duitse regio als in de Achterhoek de nodige organisaties en bedrijven die zich hiermee bezig houden. Leonardo da Vinci Innovation wil een platform zijn om die organisaties met elkaar in contact te brengen. Het bevorderen van samenwerking moeten duurzaamheid en innovatie in de Euregio een 'boost' geven.

John Haverdil is initiatiefnemer voor het project. Hij vormt samen met Moniek Vroom en Reinhardt te Uhle het projectbureau. "Wij zijn de spin in het web. Door organisaties met elkaar in contact te brengen stimuleren we samenwerking en ontwikkelingen op het gebied van techniek en creativiteit. De jeugd willen we er nadrukkelijk bij betrekken, vandaar ook de contacten met scholen en opleidingen die we hebben gezocht. Techniek en creatief bezig zijn lijken twee verschillende werelden. Samenwerking stimuleert vernieuwing. Er waren natuurlijk al contacten, maar het mag allemaal veel vanzelfsprekender zijn. Daar gaan wij aan meehelpen."

Het idee voor dit project ontstond bij een museumbezoek in Rome. Daar liep Haverdil opeens tegen een Volvo aan. "Wat doet zo'n moderne auto nu in een museum, vroeg ik me af. Het bleek dat Volvo er de verbinding tussen techniek en creativiteit mee wilde benadrukken. Ik ben er mee aan de slag gegaan om dat uitgangspunt te vertalen naar onze regio. Hier gebeurt veel op het vlak van duurzaamheid en innovatie. Toch verdwijnt de jeugd na een studie vaak uit de Achterhoek. De mogelijkheden die hier zijn mogen dus wat meer aandacht krijgen."

De deelnemers in het project onderstrepen woensdag de woorden van Haverdil. Gemeente Oude IJsselstreek en Stadt Bocholt ondersteunen zelf al verbinding en zijn blij met de extra kansen voor ondernemingen en opleidingen, De 'Junge Uni' en de Westfälische Hochschule juichen kansen over de grens toe, IJzerwijs en GrenzBlickAtelier brengen met liefde hun creativiteit in en Interreg en Euregio maken duidelijk dat Europa in het klein van groot belang is. Civon is de 'leadpartner' in het project, directeur Kees Nieuwenhuijse: "Nederlanden Duitsland hebben vaak hun eigen weg gezocht en daar is niets mis mee, maar grensoverschrijdende mobiliteit is wel een nieuwe weg naar succes."

Meer berichten