Onder het toeziend oog van juf Jill loopt Michelle over de evenwichtsbalk. Oma Mini Dueking helpt een handje. (foto: Roel Kleinpenning)
Onder het toeziend oog van juf Jill loopt Michelle over de evenwichtsbalk. Oma Mini Dueking helpt een handje. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

'Plein pást bij ons en maakt ons uniek'

BREEDENBROEK - Het plan voor een groen schoolplein bij basisschool De Borckeshof stuitte van het moment dat het werd ontvouwd tot en met de uitvoering ervan, op de nodige scepsis van 'grote mensen'. Woensdag 12 juni werd het schoolplein door de leerlingen van groep 1 tot en met 8 van de Breedenbroekse basisschool in gebruik genomen. Met veel enthousiasme.

door Maurits van Aalst

Als Yvet Knoefmann op het punt staat te beginnen met de officiële heropening van het schoolplein, dat een ingrijpende metamorfose heeft ondergaan, zet ze een grote groene bril op. Nee, zo kennen de kinderen van de groepen 1-2, 3-4, 5-6 en 7-8 van basisschool De Borckeshof in Breedenbroek 'hun' directeur - tevens directeur van basisschool Sint Liborius in Dinxperlo - niet. "We gingen hier door een groene bril kijken", zegt ze. "En dat is best bijzonder, want in Breedenbrroek doen we liever normaal. Jullie hebben misschien wel gehoord dat sommige grote mensen zich afvroegen: 'Wat zijn ze daar toch aan het doen? Is het wel veilig, en kunnen de kinderen er wel spelen en rennen?' Spannend, dat was het."
Het proces dat leidde tot een nieuw schoolplein, begon met een keuring van de speeltoestellen in de oude situatie door Essentius, de organisatie voor primair onderwijs waartoe acht rooms-katholieke basisscholen in Oude IJsselstreek en één in Dinxperlo behoren. "Uit die keuring bleek dat een aantal speeltoestellen niet meer voldeed aan de eisen van de huidige tijd. Daardoor ontstonden 'gaten' op het schoolplein", zegt de basisschooldirecteur. André Wiesman, binnen Essentius verantwoordelijk voor huisvesting, vervolgt: "De schoolpleinen binnen onze organisatie waren allemaal traditioneel. En als je dan ziet hoe kinderen zich vandaag de dag vermaken; die willen meer uitgedaagd en geprikkeld worden." "André liet foto's zien van wat mogelijk is en inspireerde ons", aldus Yvet Knoefmann. "De Borckeshof is een kleine school, waarmee we het verschil willen maken. Dit schoolplein pást bij ons; het maakt De Borckeshof uniek."
Waar het schoolplein tot het moment dat De Tuinen van Geerdink het onder handen nam, 'bijna alleen uit tegels' bestond, voeren nu 'groene' elementen als zand, boomschors en hout de boventoon.
Als in aanwezigheid van wethouder Janine Kock van Oude IJsselstreek de officiële openingshandeling is verricht, wijden de leerlingen van De Borckeshof de boomhut met glijbaan, de nestschommel, de wilgentunnel, het keukentje en de andere natuurlijke toestellen meteen in. Op een 'Groen moet je doen'-kaart worden alle bezochte toestellen afgetekend, waarna de volle kaart bij inlevering goed is voor een schepje of een harkje, waarmee kan worden getuinierd.
Jochem uit groep 4, één van de 83 leerlingen, vermaakt zich opperbest op het groene schoolplein. "Ik vind het mooi geworden", zegt hij, "en het is leuk wat je allemaal kunt doen." Zijn favoriete toestel - en dat van vele anderen - is de nestschommel. Om lekker te chillen? "Nee! Om heel hard en hoog te schommelen!"

Meer berichten