Hannie Jolink (links) en Ton ter Heerdt. (foto: Roel Kleinpenning)
Hannie Jolink (links) en Ton ter Heerdt. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

'Vrouwen van nu' actief in Afrika

Varsseveld - "We verwachten toch wel een paar honderd geïnteresseerden", reageren Ton ter Heerdt en Hannie Jolink enthousiast. "De discussie- en informatieavonden van onze vereniging trekken altijd veel mensen. Vooral vrouwen ja, maar mannen zijn donderdag 27 juni van harte welkom in de Gesinkschure te Varsseveld. In het kader van de Afrikaweek hebben we een avond over de positie van vrouwen op het platteland, hier en in Afrika. Dat is een rijk geschakeerd onderwerp."

door Nick Moritz

De organisatie Vrouwen van Nu is vanaf 2002 de nieuwe naam voor de Nederlandse Bond van Plattelandsvrouwen (NBvP). Wie de geschiedenis van de NBvP zou bestuderen kan de lijn van ontwikkeling van vrouwen op het platteland volgen. Een lijn waar men in Afrika nog aan het begin staat. "Ik heb zelf nog deels meegemaakt wat ik nu in Afrika zie gebeuren", vertelt Hannie Jolink. "Met 12 jaar ging je hier als meisje van school en dan moest je helpen op de boerderij. Je had echt niks te vertellen hoor. Mede dankzij de NBvP hebben plattelandsvrouwen zich hier kunnen ontwikkelen. Onze positie is verbeterd, daar proberen we in Afrika aan mee te helpen."

Ton ter Heerdt maakte al twaalf reizen naar Benin en zag daar wat er goed en fout ging. "We moeten ook niet denken dat we de wijsheid in pacht hebben. De situatie is daar natuurlijk heel anders. Toch zijn er ook overeenkomsten en kunnen we wel degelijk hulp bieden. Scholing is het belangrijkste. Ons eerste project in Afrika was 'Vrouwen in besturen'. Dat was goed bedoeld, maar we kwamen er al snel achter dat ze toch echt eerst moesten leren lezen en schrijven. Op dat vlak zijn in de twintig jaar dat er contacten zijn grote stappen gezet. We hebben zeker een verschil kunnen maken."

Voor de discussie komen er ook Afrikaanse vrouwen naar Varsseveld. Wederzijds bezoek en uitwisseling is ook een basis voor wederzijds leren. "In contact leer je altijd van elkaar. Het is zeker geen eenrichtingsverkeer. Toen de vrouwen uit Benin voor het eerste hier waren hebben ze met verbazing en afschuw kennis gemaakt met onze bejaardentehuizen. Dat zagen ze echt als afschuiven. Ook de kinderopvang vonden ze maar vreemd. Familiebanden en samenleving is voor hen belangrijker dan spullen en rijkdom vergaren. Dat zet ons toch ook aan het denken."

In de discussieavond komen diverse voorbeelden van de ontwikkeling van plattelandsvrouwen aan de orde, zowel in en om de Oude IJsselstreek als in Afrika. De zaal mag zich er zeker in mengen. "We laten ook een film zien die in Afrika gemaakt is. Het belang van organisaties als Vrouwen van Nu zal ook worden besproken. Hoeveel contact hebben de verschillende organisaties nog met elkaar en hoe kunnen we elkaar stimuleren? Komt allen en praat mee zouden we willen zeggen. De avond begint om 20.00 uur en we sluiten tegen kwart over tien af met een drankje, de toegang is gratis."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden